Читај ми!

Велика штета на зрењанинским усевима после олујног невремена

Олујно невреме са кишом,јаким ветром и градом похарало је током предходне ноћи поједине делове општине Зрењанин иако су деловале све противградне станице у Честерегу, Банатском Двору и Зрењанину на појединим усевима штете су стопостотне,комисије за процену ће током дана снимити стање на терену и саопштити коначне резултате причињене штете.

Забринути пољопривредни произвођачи обилазе поља која су страдала од града, градоносни облаци обухватили су цео један реон.

"Потукло је више стотина хектара у овом делу а ту код мене конкретно неких деведесет до стотину хектара је захваћено под штетом,као и овде на овим парцелама може се видети иза нас сто посто уништени су усеви. Ми који смо осигурали усеве чекаћемо процену осигуравајуће куће па ћемо радити", каже Огњен Рацков ратар из Зрењанина.

Златомир Живанов каже да му је уништено десет хектара сунцокрета и шест хектара кукуруза.

"Шта даље то ћемо да видимио, пара и средстава колико смо имали ми смо то уложили у предходну сетву.  Да ли ћемо се снаћи и наћи новац да уложимо сада у ову другу, коју морамо да обновимо, и да ли ћемо наћи семена на тржишту, то је велико питање", каже Живанов.

Каже да није осигурао више површина јер, како каже, има лоше искуство са осигуравајућим кућама.

О штети на усевима слично размишљају и стручњаци, али кажу да још има времена за неке културе.

"Што се тиче сунцокрета и кукуруза ту још имамо времена да урадимо још нешто, да нађемо неко решење. Хибриде и сунцокрета и кукуруза па ћемо пресејати све ово, јер овде нема довољно биљака, остаће јако мало, и не може се надати неком приносу", каже агроном Дејан Јовановић.

Каже да семена има, да ће се наћи и финансије јер је, како каже, јефтиније посејати поново него оставити празна поља.

Град је ипак највећу штету причинио пшеници и јечму, за мање од петнаест дана би требала почети жетва јечмаа за мање од месец дана и жетва пшенице, комбајни по свој прилици немају шта да траже на овим пољима, а колика је укупна штета од ноћашњег града знаће се тек када надлежне службе заврше данашњи преглед ових поља.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво