Читај ми!

Новосадски сајам пољопривреде поново у пуном обиму, излагачи из 21 земље

Данас се отвара 89. Међународни сајам пољопривреде на Новосадском сајму. Ово је први пут од 2019. године да се манифестација одржава у пуном обиму, а представиће се излагачи из двадесет једне земље.

Најпрестижнију регионалну манифестацију, две године тресла је криза због пандемије, а губитак организатора – Новосадског сајма – премашио је триста милиона динара. Ове године одржава се у пуном обиму, са више од 1.100 излагача.

"Осећа се потреба, воља и жеља за бизнисом, како наших произвођача, посетилаца и стручне јавности, тако и ових из окружења. Очекује се да се они који се појаве на овом сајму не обраћају само српском тржишту, већ да се обраћају практично целом региону. То нас чини специфичним", сматра генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Иако цене расту, тражња за пољопривредним машинама у свету се повећава, па излагачи очекују добру продају.

"Видимо да се енергетска криза кроз цене машина прелива и на наше тржиште. Но, упркос томе пољопривредници који су имали добре цене својих аутпута и поседују такође неку уштеђевину, плус потенцијал кредита код банака и лизинг кућа јављају се ове године са изузетно високим захтевима и по броју машина и по роковима испоруке", наводи извршни директор компаније "KИТЕ д.о.о." Ђорђе Мишковић.

Свој дан имаће и сточари. Већ се зна да ће звезда изложбе бити четворогодишњи бик Велиша, као најкрупнији са 1.700 килограма. Удружење "Агропрофит" представиће једанаест излагача са 80 грла.

"Прошле године грла која су била приплодна су продата. Ове године више од 80 одсто грла која буду изложена биће за продају. Грла се продају и постоји трговина међу фармерима, то је одлично", каже Чедомир Kецо из Удружења одгајивача товних раса.

Представљају се и ратари и воћари, а уз савремену механизацију, сајам је прилика и за трансфер знања, јер ће кроз низ семинара бити представљена најновија достигнућа.

"На стручним предавањима могу да чују све актуелне проблеме који се појављују у савременом воћарству, као и у перспективама нових воћних врста и отварању нових тржишта и на начин како се они могу појавити на новим тржиштима која су изузетно захтевна", Младен Петковић из Привредне коморе Војводине.

Овогодишња земља партнер Новосадског сајма представиће се на три локације са 55 различитих компанија и институција које долазе из ове земље. Сајам ће бити отворен на највишем државном нивоу, а биће присутан и Виктор Орбан, што ће бити његова прва званична државна посета, након формирања нове владе Мађарске.

Сајам траје до 27. маја, улазница је 600 динара, биће проглашени разни шампиони, додељене медаље и признања, а традиционално неки од посетилаца у наградној игри могу да освоје два трактора, приколицу и друге вредне награде.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво