Читај ми!

Половина аутомобила на сајму купљена за кеш, продато више од 75 возила вреднијих од 150.000 евра

Купци у Србији потрошили су око 20 милиона евра на Сајму аутомобила у Београду. Притом, свако друго возило на тој манифестацији купљено је готовински тј. у кешу. Укупно је продато 2.000 возила од чега најмање потпуно електричних. Продато је преко 75 возила класе преко 150.000 евра што не улази у укупан збир продаје, јер је то класа за себе. Купљено је свега пет одсто чистих електричних возила.

Уколико желимо бољи ваздух, чистију средину мораћемо да уложимо најмање 11 милијарди евра да бисмо испунили услове из Повеље 27 држава Европске уније која се односи на спречавање загађења ваздуха моторним возилима, кажу стручњаци са Машинског факултета.

Садашње донације нису довољно добар разлог да би неко купио чисто електрично возило, јер инфраструктура законски није обавезна и не постоји. Постоје и даље проблеми око регистрације и хомологације иако се Европа у томе веома либерализовала.

"Оно што смо добили као неке нове европске директиве постоји могућност сада после 10 година коришћења електричних аутомобила, укупна вредност тог аута биће нула. Зашто? Зато што је после десет година потребно заменити батерију, замена батерије по садашњим ценама је око 10.000 евра и онда то возило не вреди толико па се иде на пројекат да се то возило рециклира", каже Милош Петровић са Машинског факултета у Београду.

Увозници су и даље љути на државу, јер упорно држи стандард евро 3 за увоз половњака који је укинут у свим суседним земљама.

"То значи да возила која загађују морају да подлежу одређеним таксама, а возила која не загађују да подлежу одређеним субвенцијама. И најважнији постулат овог поглавља је – загађивач плаћа. То је нешто што би требало да нас води када размишљамо уопште о субвенцијама", поручује Душан Ђурашевић из фирме "Еуросумар-Сузуки".

Ранијих година средња класа на сајму махом је куповала на лизинг, при чему је врло популаран откуп половних аутомобила и са лизинга, а они богати за готов новац. Сада, међутим, и они са дубљим џепом често купују на лизинг. Однос је отприлике 50 према 50 посто.