Читај ми!

Фајнал-фор у Београду – празник за кошарку, за град 25 милиона евра

Београд ће од 19. до 21. маја бити домаћин завршнице европског кошаркашког такмичења Евролиге – Фајнал-фора. Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић каже за РТС да се очекује више од 18.000 гостију. Умерена процена је да ће се зарадити око 25 милиона евра.

Туризам је почео да дише пуним плућима. Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је од јануара до марта остварено више од пола милиона ноћења у Београду, а тренд се наставио у априлу и мају.

Према његовим речима, прва три месеца ове године су успшнија у односу на исти период 2019. године.

Ова недеља биће у духу кошарке – Београд ће бити домаћин завршнице евопског кошаркашког такмичења Евролиге – Фајнал-фора. Очекује се око 18.000 гостију – навијача из Труске, Грчке, Шпаније.

"Када је овакав спортски догађај у питању резервишу се прво хотели, у Београду има највише хотела са четири звездице, а онда се иде и на приватни смештај", додаје Поповић.

Протекле две године Фајнал-фор се одржавао без пристуства публике, па је догађај који се прати уживо изазвао велико интересовање.

"Сама чињеница да ће полуфинале играти Реал и Барселона, велики дерби, очекујемо већи број гостију из Шпаније. Турско тржиште је кључно тржиште када говоримо о туризму и Београду", напомиње Поповић.

"Олимпијакос се последњи пласирао. По правилу, када су спортски догађаји у којима учествују представници Грчке, Београд или било који град у Србији буде пун грчких навијача. Очекујемо да ће тако бити и сада", каже директор ТОБ-а.

Вероватно ће бити и више од 18.000 гостију. Београд има повећане капацитете у приватном смештају, рекао је Поповић.

Увођењем воза, Београд и Нови Сад су блиско повезане дестинације, очекујемо да ћемо и тамо сместити одређени број људи, каже Поповић.

"Захваљујући Министарству и Влади, изменили смо закон о туризму који је олакшао категоризацију и пријављивање приватног смештаја", додаје он.

"Имамо велики број људи који приватни смештај сада легализују. Ако кажем да је код нас 20 одсто у сивој зони, Рим има бар 40 одсто", рекао је Поповић.

Процењује се да ћемо само на том спортском догађају зарадити око 25 милиона евра. Поповић каже да је то умерена процена.

"Генерално, када говоримо о приходу од туризма – то је сектор услуга, ово је девизни приход од туризма из сектора услуга, то је извоз који остварујете у сопственом граду, јер новац је девизног порекла", каже Поповић.  

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се