Читај ми!

Почела пријава за помоћ од 100 евра за младе, Мали: Јавне финансије потпуно стабилне

Млади од 16 до 29 година од данас до краја маја могу да се на порталу Управе за трезор пријаве за 100 евра помоћи државе која ће бити исплаћена од 1. до 3. јуна. Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да су јавне финансије потпуно стабилне, а удео јавног дуга у БДП-у у петак је износио 52,1 одсто, далеко од нивоа Мастрихта.

Данас почиње пријава за државну помоћ од 100 евра за све младе од 16 до 29 година, који се нису пријавили у првом кругу.

Министар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је у поноћ почела пријава за други круг, само за оне младе који се нису пријавили у првом кругу.

Навео је податак да се од поноћи до сада пријавило 1.300 младих за државну помоћ.

Процес пријаве траје до краја маја, преко портала Управе за трезор, на исти начин као и претходних 100 евра за младе.

"Врло је ефикасан и једноставан начин. Обећање које смо дали у смислу датума и исплата смо испунили. Они који су се пријавили у првом кругу и новопријављени ће 1. 2. и 3. јуна добити новац", рекао је министар финансија.

За други круг помоћи између 12,5 и 13 милијарди динара 

Према његовим речима, за први круг из буџета је издвојено 12,5 милијарди динара.

"Очекујем да ће овде бити нешто више новца, за све који су у међувремену напунили 16 година, за све који су добили пребивалиште у Србији или се нису пријавили из неког разлога у првом кругу - процес пријаве је отворен. Очекујем мало већи број људи које ћемо исплатити у другом кругу", истакао је Мали.

За други круг биће нешто више новца, између 12,5 и 13 милијарди дианра, који је издвојен у буџету.

"У последње две и по године испунили смо сва обећања која смо дали: од 100 евра 2020. године, од помоћи 2021. године. Од фебруара смо исплатили 10.000 динара свим запосленима у здравству, 20.000 динара свим пензионерима, исплатили смо првих 100 евра младима, 10.000 динара просветарима, у социјалним службама такође", подсетио је Мали.

Упркос глобалној кризи која траје, држава свако своје обећање испуњава, то је важно због кредибилитета државе и буџета, додаје министар финансија.

Јавне финансије стабилне, већа наплата прихода 

Министар Мали каже да су јавне финансије потпуно стабилне, удео јавног дуга у БДП-у у петак је био 52,1 одсто, далеко од нивоа Мастрихта од 60 одсто.

Говорећи о дефициту, Мали каже да је ситуација још боља него по плану.

"У првом кварталу имали смо у плану 82 милијарде динара дефицита, иначе, за целу годину 3 одсто дефицита је договор са ММФ-ом. Уместо 82 имали смо 72 милијарде динара дефицита, мањи него што смо планирали, помогла нам је много већа наплата прихода", каже он.

У првом кварталу стопа раста БДП је била 4,3 одсто, за други квартал планирамо 3,7 одсто. Велики број земаља поготово у Европи се приближава рецесији, због целе кризе, ми имамо и даље здраве стопе раста и имамо веће приходе у буџету, каже он.

Помогли смо пољопривредницима да повећамо субвенције по хектару са 4.000 на 8.000 динара, имали смо расходе и за пензионере и запослене у здравству и за младе, напоменуо је министар.

Пажљиво пратимо шта се дешава, ситуација у свету је, како каже, далеко од добре, наставља се енергетска криза, сукоби у Украјини се настављају, цене горива расту.

Мали каже да је у априлу инфлација била 9,6 одсто, две трећине инфлације је увезена. Када се чује нека лоша вест о Украјини, цена нафте иде горе на светском тржишту, а то утиче и на цену горива овде.

Ако погледамо шта је Влада урадила да заштити животни стандард, имамо контролисану цену горива, цена струје се није променила према грађанима, гаса има, следе тешки преговори са Русијом око тога како ћемо се снабдевати гасом у наредном периоду, подвукао је Мали.

Пољопривреда је јака, боримо се за енергенте 

Према његовим речима, важно је да данас нечега имате, на рафовима великог броја разбијенијих земаља од нас нема уља, брашна.

Наша пољопривреда је јака, имамо свега што је неопходно када је храна у питању за годину и две унапред, додао је министар.

Боримо се и за енергенте, набавили смо сирову нафту и дизел, напунили смо складишта до максимума, следи тешка зима за цео свет, указао је Мали.

Пратимо шта се дешава из дана у дан. Радимо максимално да ублажимо негативни утицај кризе на животни стандард, терет је у великој мери преузела држава на себе, подвукао је министар.

Наша жеља је да заштитимо животни стандард, неће бити лако, напомиње Мали.

"Трећа је година кризе, пандемија ковида, па енергетска криза, сукоб у Украјини, важно је да водимо рачуна о сваком динару, важно је да постоји поверење грађана Србије према Влади, ако се деси већи проблем и нова криза да знају да смо ту, да ћемо реаговати и помоћи привреди и коме треба ако се за то створи потреба", закључио је Мали.

Фискализација иде добро 

Говорећи о фискализацији, министар Мали каже да она иде добро.

"Од 1. маја кренуо је нови систем фисклализације. Голим оком можете видите кју-ар код, он доминира, у петак је било 10 милиона фискалних рачуна у једном дану", истакао је Мали.

То је најважнији алат у борби против сиве економије, каже Мали, додајући да свако ко не узме фискални рачун сам себи штети.

Напомиње да се прошле недеље разговарало са пијачним продавцима и да се тражи решење за њих.

Закључио је да реформе не смеју да стану и додао да је до 20. априла остварено 600 милиона евра директних страних инвестиција и да инвеститори, без обзира на глобалну кризу, долазе у Србију и отварају фабрике и нова радна места.