Читај ми!

Хоће ли долазак руских стручњака у Србију додатно подићи плате у ИТ сектору

Сектор информационо-комуникационих технологија у нашој земљи последњих година је најбрже растући, али и најдефицитарнији. Потражња за ИТ стручњацима расте – за само 12 месеци порасла је за више од 30 одсто. Рат у Украјини додатно је повећао простор и за упошљавање и за профит. За шест месеци, према најавама стручњака, долазак све већег броја ИТ стручњака у Србију даће и прве резултате. Уместо предвиђених 120.000, број информатичара у Србији тако ће до краја 2025. бити 160.000.

Колапс украјинског сектора Информационо-комуникационих технологија пореметио је тржиште рада, као и пословање многих европских компанија. Док се украјински стручњаци измештају по целој Европи, руски се због блокада и затварања страних компанија селе у нашу земљу.

"Као и остале америчке комапније и 'Луксофт' је изашао са руског тржишта. Наша ситуација је специфична што смо имали и за руске појмове велики број запослених у Русији. Реч је о 4.000 запослених који су радили на руском тржишту, неки остају тамо, прегрупишу се у неке локалне руске ИТ фирме, а две хиљаде ће претежно бити релоцирани у Србију", каже Михајло Поштић директор компаније "Луксофт Србија".

Недостатак кадра биће надомешћен домаћим стручњацима. Само та компанија има нових 400 радних места.

"Скок цене рада неминован"

Марко Вучетић, пи-ар портала Helloworld, истиче да је скок цене рада неминован.

"Украјина јесте јако ИТ тржиште рада и броји чак 290.000 ИТ стручњака, али оно што морамо да споменемо јесте Русија. Оно што већ тржиште показује јесте да имамо све више руских држављана поготову ИТ-јеваца који одавде раде", наглашава Вучетић.

Долазак информатичара сви виде као позитиван тренд. Осим нових искустава и знања очекује се још бржи развој ИКТ сектора у нашој земљи.

"Људи из Руске Федерације који желе да раде са домаћим компанијама, то су јако интересантне експертизе које ми немамо. Од испитивања мора, разноразних ембеди система вода, контроле квалитета вода, алгоритама како се све то ради и контролише, успоставља цео информациони систем, то рецимо домаће компаније нису радиле", поручује Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије.

Прва два месеца ове године извоз услуга у ИКТ сектору у Србији износио је 347 милиона евра што је за 42 процента више него у прва два месеца претходне године.

Неопходно задржати стручњаке у земљи

Очекује се да извоз из ИКТ сектора пређе 2,5 милијарде евра ове године, изјавила је председница Владе Ана Брнабић на потписивању уговора са корпорацијом "Оракл".

"Нама је укупан број запослених у овом сектору прешао 90.000 људи. Само у последње две године он је порастао за неких 25 одсто. То значи да је свако шесто радно место било у ИТ сектору", рекла је Брнабићева.

Попуњавању радних места и јачању кадра битно може да допринесе и систем образовања.

Директор "Луксофт Србије" сматра да би систем образовања требало да колоквијално избацује што више младих талената.

"Упис студената који се баве рачунарима на ЕТФ-у треба да буде повећан и оно о чему тренутно разговарамо и где ћемо кренути највероватније у даље разговоре са државним институцијама, а то је да се призна и струковни докторат", истиче Јелена Јовановић.

Предвиђања челника компанија из ИТ сектора су да ће сигурно у наредних годину и по 50 стручњака месечно, из Русије долазити у Србију како би се задовољиле минималне потребе.

Неопходно је унапредити размену знања и искустава, задржати стручњаке у земљи, омогућити боравак и пословање као у матичним земљама, како би се и даље ИКТ сектор ширио, развијао и позиционирао као водећи у овом делу Европе.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи