Читај ми!

Референтна каматна стопа повећана на 2,0 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је на данашњој седници референтну каматну стопу за 50 базних поена, на 2,0%.

Истовремено, одлучено је да се и стопа на депозитне олакшице и стопа на кредитне олакшице повећају за по 50 базних поена, на 1,0%, односно на 3,0% респективно, саопштено је из НБС.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је, пре свега, имао у виду да су инфлаторни притисци на светском и домаћем тржишту и даље јачи и постојанији него што се очекивало и да то захтева додатно пооштравање монетарних услова како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и даљи раст инфлације.

"Инфлација у Србији, као и у већини других земаља, наставила је да се креће узлазном путањом и у марту је износила 9,1% међугодишње, вођена и даље у највећој мери растом цена хране и енергије. Базна инфлација (по искључењу цена хране, енергије, алкохола и цигарета), на коју мере монетарне политике највише утичу, била је готово двоструко нижа од укупне инфлације - 4,8% у марту, чему је допринела очувана релативна стабилност девизног курса и у изузетно неизвесним глобалним условима", наводи НБС.

"Према нашим најновијим пројекцијама, и даље очекујемо да ће инфлација у другој половини ове године имати опадајућу путању. У границе циља највероватније ће се вратити у другој половини наредне године, а затим наставити да успорава до краја периода пројекције. Извршни одбор процењује да ће раст светских цена примарних производа, енергената, као и виша увозна инфлација, још неко време вршити инфлаторне притиске, али се у хоризонту пројекције очекује њихово постепено слабљење", саопштила је централна банка.

Поред тога, долазак нове пољопривредне сезоне требало би да резултира смањењем цена воћа и поврћа. У смеру смиривања инфлаторних притисака деловаће и ефекти досадашњег заоштравања монетарних услова, а у кратком року и ефекти економских мера Владе усмерених на цене основних животних намирница и енергената на домаћем тржишту.  

Никола Драгашевић, генерални директор Сектора за монетарне и девизне операције НБС, рекао је данас да не очекује драстичне промене када је реч о кредитима који су од значаја грађанима, а то су стамбени кредити, који су евроиндексирани.   

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи