Кинези улажу у "Костолац"

Представници ЕПС-а, костолачке термоелектране и кинеске националне енергетске компаније потписали предуговор о реконструкцији "Костолца", вредaн 1,251 милијарду долара. Кинески партнер учествује у пројекту са око 85 одсто укупних средстава.

Генерални директор "Електропривреде Србије" Драгомир Марковић, представник кинеске електроенергентске компаније Симек Ђин Чуншенг и директор термоелектране "Костолац" Драган Јовановић потписали су предуговор за реализацију пакета пројекта за "Термоелектрану Костолац Б", чија је укупна вредност 1,251 милијарду долара.

Пакет чине пројекти ревитализације два постојећа блока Б1 и Б2 термоелектране у Костолцу, од по 350 мегавата, одсумпоравања та два блока, као и пројекат повећања капацитета површинског копа "Дрмно" на 12 милиона тона лигнита годишње, са изградњом новог блока Б3, по систему "кључ у руке".

"Када је реч о ревитализавцији постојећих блокова, они кроз те пројекте, који ће први кренути, обезбеђују, такође додатни капацитет до 100 мегавата", каже Марковић.

Потписани предуговор предвиђа да се 85 одсто посла финасира из кредита који ће се реализовати преко Кинеске Ексим банке. Рок отплате је 15 година са фиксном каматом која, кажу, неће бити већа од 3 одсто годишње.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић је на конференцији за новинаре оценио да је реч о једном од највећих инвестиционих захвата у предстојећем инвестиционом циклусу у области енергетике у Србији и нагласио да тај пројекат треба да унапреди стратешку сарадњу између Србије и Кине.

Министар је рекао да се предуговор ослања на Споразум о економској сарадњи Србије и Кине, који су прошле године у Пекингу потписали председници двеју земаља.

Шкундрић је напоменуо да ће у наредна два месеца бити извршене све неопходне припреме за потписивање комерцијалног уговора са кинеским партнером.

Изразио је очекивање да ће реализација пројеката у Костолцу почети у току ове године.

Прекретница у односима Кине и Србије  

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Веи Јингхуа је изјавио да реализација пројекта у Костолцу представља прекретницу у односима две земље.

Постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Кине у области енергетике, а овај пројекат само представља почетак те сарадње и додао да ће кинеска амбасада у Београду подржати сва кинеска предузећа која желе да инвестирају у Србији, сматра кинески амбасадор.

Представник Кинеске компаније Cимек Ђин Чуншенг рекао је да ће та компанија наставити да ради на финализацији уговора, како би у што краћем року прибавила неопходна средстава и започела реализацију пројекта.

Истакао је да је та кинеска компанија једна од најјачих у свету у области електроенергетике. Укупан инсталисани капацитет у Кини за који је заслужна износи око 850.000 мегавата, док је инсталисала и више од 10.000 мегавата ван граница Кине.

Директор "Костолца" Драган Јовановић навео је да је потписивање предуговора од немерљивог значаја за то привредно друштво и напоменуо да ће већински део послова на реализацији пројекта изводити домаће компаније, а 49 одсто радова компаније из иностранства.

Према његовим речима, на тај начин ствара се једна ефикасна производна компанија у оквиру ЕПС-а а предуговор гарантује остварење еколошких пројекта у Костолцу.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 04. феб 2010, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

Samo napred...

Slobodna Industrijska zona - to je jedno od resenja za Srbiju. Dovesti nekoliko Kineskih Giganata, pruziti im sansu, dati prostor za rad, privuci njihov kapital a sve ostalo je stvar asimilacije. Pocece da trose nasu struju, da piju nasu vodu, da obilaze nase restorane, da kupuju nase stvari, da preporucuju nasu robu njihovoj zemlji itd...Vec vidjeno od strane autora ovih reci, s obzirom da je gledao kako su to Kinezi uradili kod sebe pre 20 godina a evo gde su sada....Pozdrav Kinezima!!!

(четвртак, 04. феб 2010, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

850GW

Oko 300 TENT-a A i B zajedno... Impresivno...

(четвртак, 04. феб 2010, 05:52) - anonymous [нерегистровани]

ekonomska sila

Kina uskoro postaje ekonomska sila br 1. Ukoliko cemo da jurimo za kapitalom to moramo imati u vidu.

(четвртак, 04. феб 2010, 04:11) - anonymous [нерегистровани]

Srbi i Kinezi

Nadam se da ce sad srpski narod konacno shvatiti da Kinezi nisu samo oni iz bloka 70, nego da je Kina velika, razvijena i bogata zemlja. Kineski mozete uciti slusajuci kineski radio na srpskom jeziku.

(среда, 03. феб 2010, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Kina

Svaka cast Kini... Sto blize i prijateljskije odnose sa Kinom to bolje.

(среда, 03. феб 2010, 22:20) - Miroslav Koprivica, KG [нерегистровани]

Dolazi strani kapital, učimo kineski

Možemo mi da mislimo šta hoćemo, pored ostalih, investitorima iz Kine treba da skinemo kapu, ne gaće samo kapu, ta investicija ne može biti loša ni u najgoroj varijanti, stoga DOBRO DOŠLI BUDUĆA BRAĆO KINEZI.
Kad kažem braćo, nije to baš po majci, ali kako smo ostali bez braće crnogoraca, nesigurne braće sa govornom manom - makedonaca, moramo da prihvatimo i prijatelja kao brata, sigurnije je i isplati se očigledno.
Još jednom, učimo kineskim izgleda nije težak

(среда, 03. феб 2010, 20:02) - anonymous [нерегистровани]

1,251 милијарду долара

1,251 милијарду долара?