Кинези улажу у "Костолац"

Представници ЕПС-а, костолачке термоелектране и кинеске националне енергетске компаније потписали предуговор о реконструкцији "Костолца", вредaн 1,251 милијарду долара. Кинески партнер учествује у пројекту са око 85 одсто укупних средстава.

Генерални директор "Електропривреде Србије" Драгомир Марковић, представник кинеске електроенергентске компаније Симек Ђин Чуншенг и директор термоелектране "Костолац" Драган Јовановић потписали су предуговор за реализацију пакета пројекта за "Термоелектрану Костолац Б", чија је укупна вредност 1,251 милијарду долара.

Пакет чине пројекти ревитализације два постојећа блока Б1 и Б2 термоелектране у Костолцу, од по 350 мегавата, одсумпоравања та два блока, као и пројекат повећања капацитета површинског копа "Дрмно" на 12 милиона тона лигнита годишње, са изградњом новог блока Б3, по систему "кључ у руке".

"Када је реч о ревитализавцији постојећих блокова, они кроз те пројекте, који ће први кренути, обезбеђују, такође додатни капацитет до 100 мегавата", каже Марковић.

Потписани предуговор предвиђа да се 85 одсто посла финасира из кредита који ће се реализовати преко Кинеске Ексим банке. Рок отплате је 15 година са фиксном каматом која, кажу, неће бити већа од 3 одсто годишње.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић је на конференцији за новинаре оценио да је реч о једном од највећих инвестиционих захвата у предстојећем инвестиционом циклусу у области енергетике у Србији и нагласио да тај пројекат треба да унапреди стратешку сарадњу између Србије и Кине.

Министар је рекао да се предуговор ослања на Споразум о економској сарадњи Србије и Кине, који су прошле године у Пекингу потписали председници двеју земаља.

Шкундрић је напоменуо да ће у наредна два месеца бити извршене све неопходне припреме за потписивање комерцијалног уговора са кинеским партнером.

Изразио је очекивање да ће реализација пројеката у Костолцу почети у току ове године.

Прекретница у односима Кине и Србије  

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Веи Јингхуа је изјавио да реализација пројекта у Костолцу представља прекретницу у односима две земље.

Постоји велики потенцијал за сарадњу Србије и Кине у области енергетике, а овај пројекат само представља почетак те сарадње и додао да ће кинеска амбасада у Београду подржати сва кинеска предузећа која желе да инвестирају у Србији, сматра кинески амбасадор.

Представник Кинеске компаније Cимек Ђин Чуншенг рекао је да ће та компанија наставити да ради на финализацији уговора, како би у што краћем року прибавила неопходна средстава и започела реализацију пројекта.

Истакао је да је та кинеска компанија једна од најјачих у свету у области електроенергетике. Укупан инсталисани капацитет у Кини за који је заслужна износи око 850.000 мегавата, док је инсталисала и више од 10.000 мегавата ван граница Кине.

Директор "Костолца" Драган Јовановић навео је да је потписивање предуговора од немерљивог значаја за то привредно друштво и напоменуо да ће већински део послова на реализацији пројекта изводити домаће компаније, а 49 одсто радова компаније из иностранства.

Према његовим речима, на тај начин ствара се једна ефикасна производна компанија у оквиру ЕПС-а а предуговор гарантује остварење еколошких пројекта у Костолцу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво