Читај ми!

Рат у Украјини оборио прогнозирани глобални раст за ову и следећу годину

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је прогнозу глобалног раста на 3,6 одсто за 2022. и 2023. годину. To је за 0,8 процентних поена, односно за 0,2 процентна поена мање, респективно, него што је предвиђао у јануару. Главни економиста ММФ-а Пјер-Оливије Гуринша рекао је да је рат у Украјини додатно погоршао проблеме у глобалним ланцима снабдевања који су поремећени још од избијања пандемије.

Пјер-Оливије Гуринша рекао је на представљању новог, априлског Извештаја о глобалим економским изгледима, да је главни узрок смањења пројекције раста глобалне економије, како је рекао, руска инвазија на Украјину.

Према његовим речима, рат у Украјини је додатно погоршао проблеме у глобалним ланцима снабдевања који су поремећени још од избијања пандемије коронавируса, допринео је скоку цена робе на светским тржиштима, пре свега цена хране и енергије, узрокујући оштар раст инфлације, која ће у догледно време наставити успон.

Разбуктавање инфлације 

Гуринша је, такође, упозорио да би санкције према руском енергетском сектору и ширење рата, успоравање кинеске привреде и поновно ширење пандемије могли додатно да успоре глобални раст и допринесу још већем разбуктавању инфлације, што би могло да изазове социјалне немире.

ММФ процењује да ће глобални раст у средњем року успорити на око 3,3 посто у односу на просек од 4,1 одсто у периоду од 2004. до 2013. и наспрам прошлогодишњег раста од 6,1 проценат.

Прогноза за руску економију, ЕУ и САД

Фонд предвиђа да ће руска економија у овој години забележити пад од 8,5 посто, а смањио је и прогнозе раста Европске уније за 1,1 процентни поен на 2,8 посто, као и САД-а на 3,7 одсто.

Када је реч о инфлацији, очекује да ће раст потрошачких цена у развијеним економијама износити ове године у просеку 5,7 процената, а у земљама у развоју и привредама у успону 8,7 одсто, што је за 1,8 и за 2,8 процентних поена више, респективно, у односу на јануарску прогнозу.

ММФ предвиђа и раст бруто домаћег производа Србије од 3,5 одсто за ову годину, и раст од 4,0 процента за 2023.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се