Читај ми!

Михајловић: Обезбедили смо довољне количине свих енергената

Србија је обезбедила довољне количине свих енергената, каже ресорна министарка Зорана Михајловић уз оцену да се на тржишту дешавају озбиљни поремећаји. О судбини НИС-а, каже, одлука још није донета.

Министарка енергетике Зоране Михајловић рекла је за ТВ Прва да још није донета одлука када је реч о руском уделу у власништву НИС-а, али да ће по сваку цену бити очувана енергетска безбедност државе.

"То значи да ћемо разговарати о свему. Оно што је наш задатак и на чему свакодневно радимо, јесте да обезбедимо довољне количине нафте, нафтних деривата, гаса, електричне и топлотне енергије. изузети смо из петог пакета санкција, али не знамо шта може бити у шестом пакету. Морамо да будемо спремни да, ако се прекине снабдевање Јадранским нафтоводом, имамо план за сваку ситуацију. Снабдевање гасом се одвија без проблема преко Бугарске Балканским током", рекла је министарка Михајловић.

Истакла је да енергетика нигде у свету не постоји без политике и да све државе користе енергетику да остваре политички утицај.

"Мислим да свакако треба да балансирамо, ми смо за сада 100 одсто зависни од руског гаса, али треба да тражимо алтернативу и да имамо још боље односе и са САД и ЕУ", навела је Михајловићева.

Јефтине енергије, каже, више нема и нико не може да пројектује какве ће бити цене.

"Зато је важно да радимо на диверзификацији. Следеће године се завршава интерконекција Ниш-Димитровград и тиме добијамо могућност да преговарамо и да од септембра следеће године добијамо ЛНГ из Грчке, да се повежемо са гасом из Азербејџана. Од укупне потрошње гаса, 70 одсто иде за привреду, коју морамо да обезбедимо", рекла је Михајловићева.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво