Читај ми!

Да ли ће малина вредети као прошле године, чему могу да се надају малинари

Mноги произвођачи малина надajу се да ће откупне цене бити више него претходне године. Стручњаци процењују да ће принос бити нижи и до 30 процената, а колико ће малине вредети ове сезоне зависи много и од ситуације на светском тржишту које је уздрмано ратом у Украјини.

Врхови појединих планина још се беле од снега, због чега произвођачи малина стрепе да их априлски мраз не изненади и обере воће пре почетка сезоне. А то им, кажу, није и једина брига. 

"Све је поскупело, од хемије, репроматеријала, све је отишло, и друге намирнице", каже Милета Богдановић, произвођач малина из Трешњевице.

Владе Станковић, произвођач малина из Миросаљаца, подсећа да је поскупело вештачко ђубриво, нафта, препарати, али и радна снага. "Значи, слободно могу да кажем између четири и по и пет хиљада динара за раднике у домаћој варијанти", напоменуо је Станковић.

Произвођачи сматрају да би откупна цена ове године требало да буде виша него прошле сезоне јер је производња поскупела.

"Мислим да је то за неких 250 одсто скупље него прошле године. Прошле године је цена малине плаћена од 420 до 450 динара, причам о ‘виламету’. А и сама гориво колико је скупље, ја не знам нешто га и више трошим, искрено да кажем. Исти трактор возим као прошле године, имам још један нови, мени се чини како наспем десет литара да сам исте послове обављао. Да ли је то лоше гориво, лош квалитет или моји трактори", каже Добривоје Радовановић, председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије.

Стручњаци Института за воћарство у Чачку и стручних пољопривредних служби на терену објашњавају произвођачима како да отклоне грешке и повећају приносе. О ценама је, кажу, још рано говорити.

"Оно што се тренутно из Србије дешава, да у односу на неке раније периоде, када је имала одређену динамику испорука, значи то је у овом моменту на неких двадесет, тридесет посто у односу на нека ранија дешавања. Без обзира на велики дефицит, без обзира на значајан пад производње малине у читавом свету, али кажем све због укупне ситуације и стања у Украјини и уплашености купаца у развијеним земљама запада", рекао је др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.

Прошлогодишња суша би могла утицати да овогодишњи род буде нижи за тридесет процената. Међутим, стручњаци кажу да је прошлогодишња висока откупна цена мотивисала произвођаче да инвестирају у бољу заштиту, тако да се у ову сезону улази са знатно нижим процентом болести и штеточина.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво