Читај ми!

Систем е-фактура убрзава пословање, које новине доноси за привреду

Од 1. маја се, осим потпуног преласка на е-фискализацију у издавању рачуна, прелази и на е-фактуру у трговању међу предузећима у јавном сектору, и приватника који са њима послују. Највећа новина је тренутни повраћај ПДВ-а што је привреда одавно тражила. С друге стране, држава добија потпуни увид у промет роба и услуга. Славица Савичић, државни секретар у Министарству финансија каже за РТС да је намера била да се привреди омогући брже функционисање, бржи проток информација и транспарентност.

Славица Савичић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да је у понедељак била прва успешна верификација е-фактуре кроз продукциону верзију система.

"Улазимо у завршну фазу. Од 1. маја почиње обавезна примена Закона, бар за јавни сектор, па смо се потрудили да продукциона верзија буде пре. Тренутно имамо преко 1.700 корисника", наводи Савичићева.

Обавеза је, додаје, наметнута пре свега држави.

"Приватни сектор мора издати фактуру јавном сектору од 1. маја. Након тога од 1. јула креће приватни сектор и да чува и да прима фактуре, и од 1. јануара 2023. године сви би требало да буду на систему", додаје Савичићева.

Према њеним речима, преко 10.500 корисника јавних средстава ће морати да буде на систему – државне институције и јавна предузећа.

"Што се тиче лиценци, то је у вези са Законом о рачуноводству. Ми смо све време у комуникацији са релевантним савезима рачуновођа и ревизора", каже Савичићева.

Најбитније је за привреду, напомиње, да је то бесплатна платформа у Министарству финансија.

"Ако неки приватни субјекат осети да не може да савлада или му треба подршка, може ангажовати информационог посредника. База је у Министарству финансија, оно ће руководити базом и бити одговорно за функционисање и поверљивост и чување података који су у систему е-фактура", наводи Савичићева.

Намера је била да се привреди омогући брже функционисање, бржи проток информација, транспарентност, бржи повраћај ПДВ-а, да све буде на корист и привреди и држави.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво