Читај ми!

Гувернерка НБС саветује грађане у којој валути да штеде и открива да ли ће расти рате кредита

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић саветује грађанима да треба да штеде у динарима, јер је то, како каже, економска рачуница. Напомиње да рата динарских стамбених кредита може да поскупи од 45 до 250 динара у зависности од величине и дужине отплате кредита, а не верује ни да ће за кредите у еврима бити наглих повећања.

Мисија ММФ-а похвалила је отпорност српске економије на кризну ситуацију. Ипак, Светска банка упозорава да се економски шокови рата већ одражавају и на простор Западног Балкана, укључујући и Србију. У данима када се читав свет бори са драстичном инфлацијом и поскупљењима, постављају се питања: Колико је курс динара стабилан и колико се још вредност домаће валуте може одржавати према евру и долару.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је, гостујући у Јутарњем дневнику, да нисмо дошли до двоцифрене инфлације, да она износи 9,1 одсто и да се Србија у тој категорији налази на зачељу Европе.

Према њеним речима, слична нама је Мађарска, док Литванија, Пољска, Чешка имају двоцифрену инфлацију.

"Оваква инфлација није срећа и случајност већ рад. Ми смо одбрамбене механизме градили када је то било могуће. Од 2017. до 2019. Србија је куповала пет милијарди евра што је било довољно да и у пандемији продамо милијарду и четиристо педесет милиона евра и задржимо стабилност, а 2021. смо поново куповали. Онда када су с спојиле три кризе – незавршена пандемија, енергетска криза и рат у Украјини – имамо чиме да одржимо релативну стабилност курса", нагласила је Табаковићева.

Истакла је да је курс најзначајнији као неко сидро које одржава и инфлацију и омогућава да грађанима дамо сигурност, Србија јесте неко ко се у најкризнијем периоду боље снашао.

Јоргованка Табаковић је напоменула да је највреднији људски живот, као што је важан и квалитет људског живота о чему она брине, додајући да би свет изгледао другачије да је на челу Немачке Ангела Меркел.

Само у марту на одбрану динара потрошено је милијарду и 160 милиона евра. 

"Наследила сам нето резерве 5,5 милијарди и иако смо у марту највише интервенисали, ми и даље имамо девизне нето резерве 11,6 милијарди, више него двоструко него што сам наследила, што је 14,3 милијарде бруто", објаснила је гувернерка НБС.

Напоменула је да смо имали седам година ниске стабилне инфлације и девет година стабилног курса, али да није лако предвиђати. 

Каже да грађани осећају увезену инфлацију, али да НБС може да гарантује стабилност. Саветује грађанима да не треба да купују евро, јер је Србија поверење у државу сачувала због стабилности курса.

"Грађани треба да штеде у динарима, јер је то економска рачуница, зато што све рачунице које ми дајемо то показују", напоменула је Јоргованка Табаковић.

Подсетила је да док су цене енергената свуда расле, негде чак и преко 40 одсто, у Америци 18 одсто, у Србији су цене најмање повећане.

Говорећи о замрзавању цена неких основних животних намирница, Табаковићева је рекла да је циљ замрзавања цена појединих намирница брига о људима да се најугруженијима омогући да  купе основне намирнице.

"Произвођачи се жале да губе на тим намирницама. Међутим, не могу да кажу да губе, јер ће они да надоместе то на другим производима", рекла је гувернерка НБС.

Када је реч о стамбеним кредитима, напомиње да рата динарских кредита може да поскупи од 45 до 250 динара у зависности од висине кредита и дужине отплате, а не верује ни да ће за кредите у еврима бити наглих повећања.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво