Читај ми!

И цена ђубрива због рата у Украјини обара рекорде, "Азотара" почиње производњу

Готово три и по године после стечаја и годину дана од приватизације, нови власник "Азотаре" почиње производњу свих вештачких ђубрива. Због рата у Украјини обустављен је извоз вештачког ђубрива из Русије, а цене обарају рекорде – три пута су више него прошлог пролећа.

Панчевачка Азотара је 2018. отишла у стечај, а прошлог маја за 650 милиона динара купила је новосадска фирма "Промист". Са увозним сировинама већ производе течно еколошко ђубриво, а до краја године сви производни погони биће у раду и тржиште ће испоручивати сва вештачка ђубрива.

"Тренутно смо у фази реконструкције свих погона за пробни рад у 'Азотари'. Тренутно имамо 200 запослених. Тридесетак инжењера активно ради на томе да се што пре активира производња, покрене барем у једном мањем обиму крајем априла, да бисмо ипак покушали да стигнемо на прихрану пшенице", наводи комерцијални директор ХИП "Азотаре" Данило Томашевић.

Тренутно, за тону вештачког ђубрива треба дати и 900 евра, што је три пута већа цена од оне коју су пољопривредници плаћали у току прошле сетве. У Привредној комори најављују подршку "Азотари" јер је производња ђубрива стратешки значајна за земљу.

"Пре свега имамо једну кризну ситуацију која је последица рата у Украјини. Дошло је до већих поремећаја и потребе производње хране, самим тим и потреба за производњом вештачких ђубрива. А она је уско повезана са растућом ценом природног гаса и из тог разлога постоји општи пораст цена производње ђубрива", појашњава Бојан Станић из Сектора аналитике у ПКС. 

"Промист" је пре пет година купио и бившу панчевачку фабрику стакла, на чијој локацији већ граде силосе за будући логистички центар за претовар и складиштење житарица. А када крене с пуним капацитетом рада, "Азотара" ће, кажу, запослити још 200 људи.

"Капацитет фабрике је такав да ми годишње можемо да подмиримо потребе Србије са нитратним ђубривима и да један део извеземо", каже Томашевић.

"Азотара" већ има склопљене уговоре за извоз течног ђубрива у Мађарску, Румунију и Бугарску. Са транспортом немају проблема јер имају своје танкере, а роба иде Дунавом.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво