Читај ми!

Узелац: Уз кредит добијате и проблем – уколико не промените финансијске навике

Уредник економског портала "Каматица" Душан Узелац каже за РТС да је кредит одлична ствар ако онај ко га узима зна да га користи. "Ако не промените финансијске навике него узмете кредит само да бисте потрошили новац, доћи ћете у проблем јер ће тај новац ишчезнути", упозорава Узелац.

Народна банка Србије повећала је референтну каматну стопу са 1 на 1,5 одсто. Одлука је уследила због додатних заоштравања монетарних услова, пре свега у свету, и како би се ограничила инфлациона очекивања.

Промену каматне стопе осетиће грађани који су узели кредите са варијабилном каматом, а такву одлуку је донело 90 одсто корисника.

Уредник економског портала Каматица Душан Узелац објашњава да је референтна каматна стопа инструмент монетарне политике Народне банке Србије (НБС), која одлуком која ће стопа бити управља током новца кроз кредитна пословања и општа пословања код грађана.

"Суштински, поскупео је новац. НБС је рекла сад ћемо мало да поскупимо новац зато што на тај начин желимо мало да успоримо инфлаторна кретања. Морамо наћи начин да ублажимо ефекте повећања цена нафте и енергената", истиче Узелац.

Каже да фокус грађана треба да буде на потенцијалу зарађивања из месеца у месец и саветује мудро задуживање.

"Кредит је одлична ствар ако знате како га користите. Ако узмете кредит, а не промените финансијске навике него узмете кредит само да бисте потрошили новац, доћи ћете у проблем јер ће тај новац ишчезнути. Остаће вам рата и отплаћиваћете тај кредит онако како сте га и платили. Он се купује и плаћа обећањем да ћете га вратити", каже Узелац.

Истиче да је поента препознати сопствене способности отплате кредита.

"Извежбани смо за овај сценарио"

Што се тиче инфлације, Узелац каже да је Србију много раније задесило оно што је сада задесило свет.

"Имали смо све колапсе и система и националне валуте. Извежбани смо на овај сценарио. Све што ће се дешавати је страшније онима који су имали ниже инфлације. У Западној Европи дође до панике када нечега нема у продавници. Они су већ одавно ограничени у смислу куповине, на каси их враћају када дођу са пуном корпом", истиче Узелац.

Каже да треба инвестирати и улагати у оно што се разуме и у шта се верује.

"Некретнине су добар избор, али имају тај проблем да не можете инвестирати ако немате за целу јединицу. Незгодно је за оне који имају пар хиљада евра. За њих постоје опције које су више чување новца. Злато је у последње време споменуто као инвестиција, али то није инвестиција, то је само нешто у чему се чува новац да га не поједе инфлација", објашњава Узелац.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво