Читај ми!

Наплата у рубљама подигла цену гаса и оборила вредност евра

Првог дана примене руског указа за наплату гаса у рубљама, тај енергент је поскупео. За хиљаду кубних метара поново треба дати више од 1.500 евра. Рубља је стабилна, долар јача, а евро је у паду. Снабдевање руским гасом земаља Европске уније за сада је редовно. Брисел тражи заједнички став о новим условима плаћања.

"Гаспром" је наставио нормалне испоруке гаса европским потрошачима и ради на примени нових правила плаћања.

Иако из земаља Европске уније још нема потврде да ће испоруке плаћати у рубљама, Москва саопштава да никог неће искључивати јер рачуни доспевају у другој половини априла и у мају.

"Русија би у неком тренутку могла да одустане од рубље ако би се услови променили, али у садашњим условима, рубља је најпожељнија и најпоузданија опција за нас", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Из Европске комисија поручују да су у току разговори са чланицама Уније о новим условима плаћања руског гаса.

"Блиско сарађујемо са државама чланицама и оператерима. Координирамо са Европском унијом ради успостављања заједничког приступа плаћању у валути за гасне уговоре са Русијом", каже генерална директорка енергетског одељења Европске комисије Дите Јул Јергенсен.

Мађарски премијер Виктор Орбан истиче да је питање руског гаса питање функционисања или нефункционисања привреде у Мађарској.

"Не ради се о томе да обучемо џемпер, мало појачамо грејање, како неки на Западу мисле, или да платимо коју форинту више и за бензин на пумпама. Поента је у томе – ако енергија не долази из Русије, онда нема енергије у Мађарској. То је питање функционисања или нефункционисања привреде", каже Орбан.

Последице скупих енергената погађају велики број европских потрошача

Поред најаве ОПЕК-а да ће земље извознице нафте повећати испоруке, цену "црном злату" обориле су америчке стратешке резерве – цена барела пала је на 103 долара.

У наредних шест месеци, по налогу америчког председника, на тржиште ће се пласирати милион барела нафте а нафтне компаније повећати производњу.

"Нема довољно залиха, а суштина је да, ако желимо ниже цене гаса, морамо да имамо више снабдевања нафтом, управо сада", каже председник САД Џозеф Бајден.

Последице скупих енергената, од овог месеца, већ погађају велики број европских потрошача. У Хрватској је гас скупљи 16 одсто, а струја 9,6 процената. Са највећим поскупљењем суочавају се у Турској – домаћинствима је гас скупљи 35, а привреди чак 50 одсто.

У Србији цене гаса и струје за сада мирују. Гориво, које регулише држава, јефтиније је за динар, до следећег петка бензин ће се продавати по цени од 175 а дизел по 197 динара.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво