Читај ми!

Затворено 90 мењачких места због неправилности у раду

Народна банка Србије је, због различитих неправилности у раду, до сада затворила деведесет мењачких места у Београду и Новом Саду на 30 дана.

Утврђене су бројне неправилности, не само у вези са распоном курса, већ је било откупа и продаје ефективе ван радног времена, рекао је за РТС Бојан Терзић, генерални директор Сектора за заштиту корисника финансијских услуга НБС.

Према његовим речима, било је и неусаглашености односа ефективе и динара, а било је особа  које нису имале цертификат за рад у мењачницама.

"Све је то условило да смо затворили деведесет мењачких места у Београду и Новом Саду на период од 30 дана", рекао је Терзић.

Народна банка Србије наставиће интензивну контролу и у наредном периоду, каже Терзић и истиче да држава жели да покаже да су прописи јасни, да морају да се примењују, и да закон важи за све.

Навео је да се тражња стране валуте драстично смањила и поручио грађанима да не купују евре, јер не постоји проблем са курсом као некада.  

"У оном периоду удара имали смо 38 милиона евра дневно, сада је то пало испод четири милиона дневно и имамо константан пад", рекао је Терзић.

Народна банка прописала је да се привремено, до 30 дана, може одузети овлашћење мењачима који не испуњавају услове, односно који поступају супротно одредбама закона или прописима НБС.

Допуну Одлуке о ближим условима и начину вршења контроле мењачког пословања НБС је донела у уторак, а у среду је објављена у Службеном гласнику чиме је ступила на снагу.

Ту се наводи да НБС у поступку контроле може донети решење о привременом одузимању овлашћења мењачу на свим мењачким местима.

Мењач је дужан да овакво решење НБС одмах истакне на видном месту свих мењачница.

Уколико НБС после истека привременог одузимања овлашћења поново утврди исту врсту неправилности, доноси решење о трајном одузимању овлашћења за обављање мењачких послова.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи