Читај ми!

ПКС данас очекује решење за точење горива у канистере

Ступање на снагу Уредбе о ограничењу цена горива донело је проблем пољопривредницима и бројним привредницима, јер тај пропис омогућава сипање субвенционисаног горива само у погонске резервоаре машина. Привредна комора Србије затражила је од надлежних додатно тумачење Уредбе, решење за ову ситуацију очекује у току дана.

Од када је донета Уредба о ограничењу цена горива, телефони представника пољопривредника, али и Привредне коморе Србије не престају да звоне. Сви питају како да обезбеде гориво за машине које не могу да возе до бензинских пумпи како би сипали гориво у резервоаре.

Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије каже да је ово највећи проблем за пољопривредне произвођаче, те да је ПКС тражила од Владе додатно тумчење Уредбе - као иницијативу да се пронађе начин да се пољопривредници снабдеју нафтним дериватима.

"Мислимо да у овом тренутку јест важно да спречимо злоупотребе, с једне стране. С друге стране, мислимо да постоји довољно врста евиденције на основу којих можемо утврдити да ли неко и коју количину нафте може да требује", рекао је Малиновић.

Очекује се да ова ситуација већ данас буде разрешена, како би се посао пролећне сетве наставио несметано.

Истиче да проблем није само техничке природе, већ и додатног трошка.

"Имате тешке грађевинске машине које троше велике количине нафте по радном сату, а чак и они који су регистровани да могу да се крећу коловозом имају ограничену брзину кретања. С тим у вези је прилично компликовано и технички скупо да изведете такву операцију", рекао је Малиновић.

Напомиње да је важно не реметити снабдевање и спречити злоупотребе.

"Ми смо у свакодневној консултацији и комуникацији са надлежним институцијама и заједно доносимо решења. И тако је од првог дана и ове кризе, као и претходних криза којима смо нажалост сведоци у последње време", рекао је Малиновић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво