Читај ми!

Одржана прва седница Савета за квалитет производа

Данас је Светски дан права потрошача. Обележава се од 1983. године када су постављена четири основна права потрошача: право на безбедност, право да буде информисан, право на избор и право да буде саслушан. У Палати Србија одржана је прва седница Савета за квалитет.

Прва седница Савета за квалитет производа одржана је у Београду, а на њој је поручено да је Савет основан с циљем унапређења инфраструктуре квалитета производа како би се српско привредно тржиште што пре приближило стандарима Европске уније.

Седницом је председавао државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић који је рекао да је Министарство привреде, поред многих подстицаја привредницима, ове године по први пут издвојило средства за суфинансирање трошкова за услуге из области инфраструктуре квалитета.

Љушић је објаснио да ће се расположива средства одобравати преко Развојне агенције Србије (РАС), рефундацијом у висини од 40 одсто, односно 60 одсто оправданих трошкова и навео да је издвојено 50 милиона динара за ову годину.

Додао је да ће се средства одобравати за спровођење поступака оцењивања усаглашености производа са захтевима српских и иностраних техничких прописа, за уређење пословања у складу са захтевима међународно признатих стандарда система менаџмента и за набавку српских стандарда код Института за стандардизацију Србије.

Објаснио је да је циљ те финансијске подршке да привредници повећају степен коришћења стандарда приликом пројектовања, производње и контрoле производа, а у складу са међународним признатим стандардима.

То ће, како је навео, повећати безбедност и квалитет наших производа и услуга, олакшаће приступ наших производа иностраним тржиштима и повећати конкурентост српске привреде, а нарочито малих и средњих предузећа.

"Министарство привреде задужено је за питања у области инфраструктуре квалитета и непрекидно ради на обезбеђивању законодавне основе и услова за рад привреде, усаглашене са правним тековинама ЕУ, који ће значајно олакшати интеграцију наше привреде у ЕУ", рекао је Љушић.

Истакао је да је Влада Србије на седници одржаној 13. јануара ове године донела Одлуку о образовању Савета за квалитет, као стручног саветодавног тела, са циљем развоја области инфраструктуре квалитета.

Љушић је казао да ће Савет за квалитет пратити и анализирати спровођење активности у области инфраструктуре квалитета, давати мишљења и препоруке, разматрати питања од значаја и унапређење инфраструктуре квалитета у Србији.

Наиме, Народна скупштина Србије је током прошле године усвојила три системска закона из области инфраструктуре квалитета и то Закон о техничким захтевима за производе и оцењивању усаглашености, Закон о изменама и допунама закона о акредитацији и Закон о предметима од драгоцених метала.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво