Читај ми!

Влада продужила ограничење цене нафтних деривата до 11. априла, смањене акцизе на деривате нафте

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на нафтне деривате евродизел и евро премијум БМБ 95, а која ће од ступања на снагу 11. марта, важити наредних 30 дана, до 11. априла, саопштено је из Владе. Донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

Одлука о ограничењу цена нафтних деривата је, како се наводи у саопштењу Владе, донета у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата.

"Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе вршили испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава. Такође, предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима", наводи се у саопштењу.

Привремено смањене акцизе на деривате нафте 

Чланови Владе донели су одлуку о привременом смањењу акциза за 20 одсто од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На данашњој седници донета је допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала, важиће до 31. децембра 2022. године.

Привремено забрањен извоз основних пољопривредних прехрамбених производа 

На седници Владе је донета одлука о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском тако и на домаћем тржишту.

Влада Србије усвојила је Уредбу о утврђивању Програма финансијске подршке обвезницима фискализације за усклађивање пословања са законом којим се уређују фискализација, а којом се омогућава нови рок за пријављивање за субвенције државе за прелазак на нови модел е-фискализације на порталу Пореске управе е-Порези, од 15. марта до 5. априла.

Пријављивање за субвенције за увођење новог модела фискализације за све који се нису пријавили у првом року, одвијаће се на исти начин као и претходног пута. За остваривање субвенција, обвезници фискализације могу да се пријаве само једном, а накнадно мењање пријава неће бити могуће.

Обвезницима се уплаћује по 100 евра (у динарској противвредности) по сваком продајном месту и по сваком уређају још по 100 евра (у динарској противвредности), а за привреднике који нису у систему ПДВ-а, тај износ се увећава за 20 одсто.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара