Читај ми!

Чадеж: Шта ће поскупети је питање од милион долара, немамо проблем са животним намирницама

Експлозија цена нафте и житарица на светским берзама и редови испред мењачница узнемирили су и наше грађане и привреду. Председник Привредне коморе Марко Чадеж каже за РТС да никада до сада није било оволико непознаница и да пред нама настаје нова структура глобалне економије. Напомиње да је због рата у Украјини највише проблема са транспортом. Шта ће тачно поскупети је, истиче, питање од милион долара.

Марко Чадеж је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су четворица возача камиона који су скоро две недеље били практично заточени са украјинске стране прешли пољску границу и кренули ка Србији.

"Ја сам био ту да координирам с тим возачима и компанијама с којима раде. Они се одмарају и крећу ка својим кућама после лоших дана који су тамо морали да преживе. То је заиста велика ствар уз огромну помоћ државе. Имамо још једног возача с камионом који се налази у близини Кијева и надам се да ћемо и тог човека успети да пребацимо кући", истакао је Чадеж.

Према његовим речима, никада до сада није било оволико непознаница.

"Пред нама се дешава нова структура глобалне економије и то није лако. У Србији је ситуација стабилна. Наравно ми нисмо острво, али ћемо сигурно осетити и поскупљења, али је Влада на време реаговала како би напунила залихе, робне резерве, како би на време обезбедила неке сировине. Ми данас имамо 13 пута мању цену гаса од оне којом се тргује на берзи. С те стране Влада ради све што може. Са стране привреде пратимо које су то сировине које ће фалити, кроз тражење алтернативних тржишта", казао је Чадеж.

Дневни сервис ПКС-а за извештавање 

Пивредна комора Србије је, напомиње, увела дневни сервис извештавања за привреду и јавност.

"Како функционише платни промет, како плаћања, преко којих банака... Позивам све привреднике да погледају наш сајт, направили смо и кол-центар да погледају најактуелније информације", наводи Чадеж.

Највише се, додаје, сада баве транспортом који не само што је поскупео 30 до 40 одсто него  сада и дуже траје.

"Ако је трајао 13 дана, сада траје 26. Проток робе у Русију иде нормално, при повратку, у земљама ЕУ не желе да ту робу из Русије добију, практично се враћа празан камион", указује Чадеж.

Србија извозник основних животних намирница

Наводи да платни промет за сада функционише, али успорено.

На питање шта ће тачно поскупети истиче да је то питање од милион долара.

"Чини ми се да у неком тренутку мора да дође до корекције цене горива. Ми имамо залихе. Када погледамо основне животне намирнице, ми смо извозник, не увозник. Имамо их довољно, и више него што је нама потребно, и пшенице и соје и уља... ПКС предлаже увођење одређених квота, не потпуно ограничавање извоза, јер и тим фармерима морате омогућити да зараде и по новим ценама. Влада је већ ушла у ту процедуру. Неће постојати дизбаланс да ће неко због одлуке или квоте имати проблем. Нема разлога када погледате које количине имамо", наводи Чадеж.

Прате, каже, и залихе и цементаре.

"Све сировине су покривене за сада. Што се тиче сировине које могу да се увезу, не очекујемо већи проблем. Цене грађевинских материјала зависе од цена на светском тржишту и то је нешто са чиме ћемо морати да живимо у будућности", закључио је Чадеж.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво