Читај ми!

Тржиште некретнина експлодирало – где се највише куповало и колико је плаћен најскупљи квадрат

Пандемија је утицала на све сфере нашег живота, доношење одлука, нарочито на оне које се тичу великих улагања, попут куповине стана или куће. Републички геодетски завод објавио је извештај о тржишту непокретности у 2021. који показује да је промет некретнина у Србији порастао за 28 одсто, рекла је за РТС начелница Одељења за процену и вођење вредности непокретности Републичког геодетског завода Ивана Штрбац.

Вредност тржишта непокретности у Србији је чак 6,1 милијарда евра, што је за 47 одсто више него 2020. године.

"Станоградња је у просеку на нивоу републике поскупела у односу на прошлу годину за 10 одсто, а новоградња за 9 одсто. Осим станова, генерално су поскупеле све некретнине и то прати глобални ниво", рекла је Ивана Штрбац.

Начелница Одељења за процену и вођење вредности непокретности Републичког геодетског завода рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да глобална криза изазвана пандемијом не само да се није одразила на тржиште некретнина, већ је дошло и до експанзије.

"Капитал је по природи плашљив и увек иде тамо где је улагање сигурно, а инвестирање у непокретности се увек третирало као сигурно", рекла је Ивана Штрбац.

Кредитни начин плаћања је био за један проценат већи него претходне године, када говоримо о Републици Србији, а станови плаћани новцем из кредита износили су 34 одсто укупног промета, што је, такође, за један проценат више.

Највише се куповало у Београду, куповала се и староградња и новоградња на свим општинама. Међутим, доста се куповало и у другим већим градовима као што је Ниш, Нови Сад, Суботица, Крагујевац…

"Најскупљи стан у Србији 2021. године плаћен је 1.870.000 евра, површине је 400 квадратних метара и купљен је на општини Нови Београд. Међутим, најскупља цена по квадратном метру плаћена је у општини Савски венац у 'Београду на води'. Ту је квадрат плаћен 10.068 евра", рекла је начелница Одељења за процену и вођење вредности непокретности Републичког геодетског завода.

Куповала су се и гаражна места, а чак 50 одсто свих гаражних места је купљено у Београду.

"Зависно од локације, гаражна места у Србију су плаћана од 200 евра у Смедереву, до чак 40.000 за гаражно место у 'Београду на води'", навела је Ивана Штрбац.

Када је реч о куповини кућа и апартмана промет викендица је остао на приближно истом нивоу као и 2020. године. Цене викендица крећу се од 1.000 до чак 400.000 евра колико је плаћена викендица на Копаонику. Традиционално су тражене викендице у планинским центрима као што су Златибор и Копаоник, али и у бањама.

Промет грађевинског земљишта је скочио за 40 одсто у односу на 2020. годину а промет пољопривредног земљишта за 12 одсто, рекла је за РТС начелница Одељења за процену и вођење вредности непокретности Републичког геодетског завода Ивана Штрбац.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво