Читај ми!

Директор српске берзе струје: Цена се никада неће вратити на ону од летос

Геополитичка превирања између Запада и Русије, али и ниске температуре поново су узбуркале светско, а посебно европско тржиште енергије и енергената. И електрична енергија је све траженија, а у односу на лето четири пута скупља, каже за РТС директор српске берзе струје СЕПЕКС Милош Младеновић.

Цена струје на СЕПЕКС-у је око 240 евра по мегават сату, слична као и на околним берзама, рекао је Милош Младеновић гостујући  у Дневнику РТС-а.

"Најјефтинија цена струје у овом тренутку је у Пољској, која уједно има и највеће резерве угља. У западној Европи цена зависи у великој мери од метеоролишких услова, односно колико струје могу да произведу из ветра. На месечном нивоу најповољнију цену имала је Немачка, где је за неких 20 евра мања цена мегават сата у односу на наш регион", објашњава Младеновић.

Цена струје почетком лета била је око 60-65 евра, а данас је четири пута скупља. У новембру, октобру била је и пет пута виша.

"Мислим да се цена више никада неће вратити на 60 евра по мегават сату. Један од фактора је и опредељење ЕУ за зелену агенду. Ту је и цена гаса која такође има тенденцију раста у наредном периоду", сматра Младеновић.

Пре ове енергетске кризе и на нашем тржишту најтраженији су били зелени мегавати, у ЕУ се стриктно пази, гледа порекло струје, односно да ли је добијена из угља или из обновљивих извора. 

"У ЕУ се гледа да ли је то тзв. 'зелена струја', а ЕУ уводи и карбон дозере на основу којих ће се проверавати 'порекло' струје", каже Младеновић.

Да би помогла привреди да превазиђе кризни период, Влада Србије ограничила је цене струје на слободном тржишту до јуна. Привредници траже снабдваче, али је за сада не купују директно на берзи.

"Привредници могу да купују струју директно на берзи, али то тренутно није случај због захтевније процедуре и сви се снабдевају од ЕПС-а", рекао је за РТС директор српске берзе струје СЕПЕКС.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво