Читај ми!

Да ли ће Уредба о ограничењу цена основних животних намирница бити продужена за још шест месеци

Уредба о ограничењу цена неких основних животних намирница истиче 8. фебруара, а Влада Србије и Министарство трговине разматрају да продуже њен рок. Светски економисти процењују да се инфлација неће смирити ни у првој половини 2022. године, па ће Уредба највероватније бити продужена до шест месеци, кажу у ресорном министарству.

Према извештају организације Уједињених нација за храну и пољопривреду, цене хране и сировина у Европи у прошлој години скочиле су за 28,1 одсто. Прошле године уље и брашно у Србији поскупели су око 30 одсто, а свињски бут 27 процената, кажу у ресорном министарству.

Да би спречила турбуленције на тржишту, крајем прошле године Влада је одлучила да цене уља, брашна, шећера, млека и свињског бута ограничи на ниво од 15. новембра 2021. како би заштитила социјално најугроженије слојеве становништва и тржиште од неконтролисаног раста цена.

"Сама одлука је имала позитиван психолошки ефекат на потрошаче јер је показала да држава брине о стабилности цена с једне стране. С друге стране трговина није негативно осетила саму одлуку јер је снабдевеност свим намирницама које су ограничене остала стабилна", каже Жарко Малиновић из ПКС-а.

Да ли се уредба поштује надлежне инспекције проверавале су више од 400 пута. Написана су само два прекршајна налога у мањим трговинама у унутрашњости.

"У свим нашим продавницама поштују се мере прописане уредбом Владе Републике Србије о ограничењу цена неких основних животних намирница, што потврђује и позитиван налаз надлежних институција које врше контроле поштовања ових мера на терену", потврђује Милица Поповић из трговинског ланца "Делез Србија".

Не би требало очекивати скоро смиривање цена.

"Оно што глобално тржиште говори у наредном периоду од шест месеци сигурно неће доћи до стабилизације тржишта хране и ми као ресорно министарство сматрамо да је то максимални период у коме би требало да траје ова уредба, а минимално би свакако требало да буде поново продужена онолико колико је и сада трајала", истиче министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Како сазнајемо, листа производа под уредбом коју чине уље, брашно, шећер, млеко и свињски бут неће бити проширивана.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво