Читај ми!

СЕС прихватио предлог за смањење акциза на евро-дизел

Чланови Социјално-економског савета (СЕС) нису на седници дали позитивно мишљење о нацрту Закона о радним праксама али су се, како је изјавио председавајући Савета Милош Ненезић договорили око бројних других иницијатива социјалних партнера, међу којима је и она о смањењу акциза на евро-дизел за комерцијалну транспортну привреду.

О њој, како је Милош Ненезић рекао на конференцији за новинаре после седнице СЕС-а, тек треба да се изјасни Министарство финансија.

Ненезић је рекао да је прихваћена иницијатива Уније послодаваца Србије за реформу система непореских прихода, реформу образовања.

"Разговарали смо и о минималној цени рада у ситуацији када поскупљују многи производи што утиче на стандард грађана и пословање привреде", рекао је он и додао да ће се о томе ове године често разговарати не само на седницама СЕС-а већ и других социјалних партнера као и Владе Србије.

Навео је да је подржана иницијатива покрајинског Социјално-економског савета за измену прописа за побољшање положаја мајки предузетница.

Министарка за рад, запошљавање и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић је навела да позитивно мишљење на нацрт закона о радним праксама није дато због кратких рокова, па је одлучено да се нека предложена решење измене.

Према њеним речима циљ доношења овог закона јесте да младима помогне да кроз радну праксу стекну прва радна искуства, чиме би повећали своје шансе за запослење.

"Закон смо припремали транспарентно, прошао је кроз јавну расправу и сада је у фази давања мишљења. Кроз разговор са социјалним партнерима смо увидели да нека решења нису добра а то се пре свега односи на кратке рокове, па ћемо то у наредном периоду кориговати", рекла је министарка.

Горан Милић из Савеза самосталних синдиката Србије је навео да је разматрана иницијатива из Пирота, која се односи на то да ли се минимална цена рада може утврђивати два пута годишње.

"Закључили смо да се са 35.000 динара тешко може живети посебно због раста цена последњих месеци", рекао је он.

Указао је да ће будући да ће избори бити у априлу и скупштина бити распуштена, ове теме остати за нову владу.

Чеданка Андрић из УГС Независност је истакла да је иницијативом синдиката просвете Савеза самосталних синдиката и УГС-а Независност о побољшању положаја запослених у просвети, између осталог предложено да се радницима у овом сектору да једнократна помоћ у износу од 20.000 динара.

Навела је да је министар просвете Бранко Ружић казао да ће овај предлог изнети на Влади Србије.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво