Читај ми!

Момировић: Ваљево ће бити један од мотора развоја Србије

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је градилиште брзе саобраћајнице Ваљево–Лајковац, и истакао да је задовољан динамиком којом ради кинеска компанија "Шангдонг".

Томислав Момировић је указао да ће Ваљево у блиској будућности постати један од мотора развоја Србије и да је брза саобраћајница изузетно важан пројекат и за Ваљево и за Лајковац.

"Брза саобраћајница доводи у Ваљево стране инвеститоре. Планирамо да отворимо 1.000 нових радних места у овој години. Само ‘Хансгрое’, као светски лидер у својој делатности, отвара 500 радних места, а свега тога не би било да не постоји перспектива изградње овог пута", рекао је министар.

Додао је и да ће брза саобраћајница имати 18 километара, и да је вредност пројекта 158 милиона евра.

Захваљујући кинеским партнерима посао се, како је оценио, одвија планираном динамиком, тако да ће Ваљево добити примат у Западној Србији, а за неколико година постаће мотор развоја Србије.

Нагласио је да стреме плати од 1.000 евра и пензијама већим од 400 евра.

"Нећемо се зауставити док то не остваримо, а томе у прилог говори и податак да тренутно широм Србије градимо и пројектујемо 1.200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница", поручио је Момировић.

Брза саобраћајница Ваљево – Лајковац значајна за обе самоуправе

"Изградњом брзе саобраћајнице остварујемо вишедеценијски сан повезивања центра Колубарског округа са остатком Србије. Сада то чинимо повезивањем Ваљева са ауто-путем "Милош Велики", а то је од великог значаја за све општине Колубарског округа. Имајући у виду скоро отварање две фабрике у Ваљеву, и нових радних места, јасно је колико је ова саобраћајница битна и за Лаковац", поручио је председник те општине Андрија Живковић

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је истакао да је изградња брзе саобраћајнице стратешки најважнији пројекат за тај град, који га повезује са "Милошем Великим" и остатком Србије.

"Највећи значај се огледа у све већем интересовању страних инвеститора за долазак у Ваљево, а доказ тога су два уговора које смо потписали прошле године са немачким компанијама, од којих је једна започела изградњу своје фабрике, док ће друга то учинити у марту. То ће донети нова радна места за грађане, не само Ваљева, него читавог Колубарског округа", казао је Гојковић.

Деоница Иверак–Лајковац дужине 18,3 км, са по две траке у оба смера, пројектована за брзину до 100 километара на сат, повезаће Ваљево с ауто-путем "Милош Велики" (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине с ауто-путем "Милош Велики" и даље преко Коридора 10, са Бугарском и Грчком. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво