Читај ми!

Ројтерс: Пад акција "Рио Тинта" дан након одлуке Владе Србије

Акције компаније "Рио Тинто" пале су дан након одлуке Владе Србије да укине дозволе и одлуке које се односе на истраживање и отварање рудника литијума у Србији, пише британска агенција Ројтерс.

У Аустралији су акције компаније "Рио Тинто" пале за 4,1 одсто, при чему су током трговања на берзи тонуле у неким моментима чак и за 5,1 одсто, што је најгори дневни пад акција ове компаније од августа 2021. године.

Референтни индекс завршио је трговачки дан у минусу од 2,3 одсто, а акције компаније су и у Лондону пале за више од три одсто, само дан након што је Влада Србије укинула уредбу о просторном плану подручја посебне намене за прераду јадарита, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

Агенција Ројтерс подсeћа да је таква одлука дошла у време када се приближавају избори у априлу и у тренутку погоршаних односа између Београда и Канбере након депортације српског тенисера Новака Ђоковића из Аустралије.

Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је у четвртак увече да је Влада укинула уредбу о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит, као и све дозволе и уредбе у вези са компанијом "Рио Тинто".

Истакла је да је та одлука донета након захтева различитих еколошких организација да се обустави пројекат "Јадар", вредан 2,4 милијарде долара, према којем је било планирано да производња почне 2027. године, пише британска агенција.

У тексту је наведено и да су грађани Србије недељама блокирали путеве у знак протеста против тог пројекта, захтевајући да "Рио Тинто" напусти земљу.

Одлука Србије велики ударац за "Рио Тинто"

Након што је Брнабићева саопштила одлуку Владе Србије, из "Рио Тинта" су саопштили да разматрају правне основе за доношење одлуке и импликације које она може имати на активности компаније и људе запослене у Србији. И аустралијска влада је изразила жаљење због одузимању дозволе овој компанији.

Ројтерс наводи да је таква одлука Србије велики ударац за англо-аустралијску компанију која се надала да ће јој пројекат у Србији помоћи да постане један од 10 највећих светских произвођача и највећи европски добављач литијума, кључног метала за производњу батерија за електрична возила. 

У пуном капацитету, рудник "Јадар" је, према плановима, требало да производи годишње 58.000 тона прерађеног литијум-карбоната за батерије, чиме би постао највећи европски рудник литијума по обиму производње, пише британска агенција.

Стручњаци кажу да се процењивало да ће светски мањак литијума трајати најмање три године, а са отказивањем пројекта "Јадар" дефицит ће потрајати неколико година.

Снажна глобална потражња за овим металом, која далеко надмашује раст понуде, погурала је цене литијума на рекордни ниво у последњих неколико година.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво