Читај ми!

У Пчињском округу ишчекују нове инвестиције, који занати су најтраженији на тржишту рада

Упркос двогодишњој пандемији коронавируса, привреда је показала виталност и сачувала компаније и људе, оценила је Привредне коморе Србије. Међутим, привреду је прошле године обележио и одлазак италијанске компаније "Геокс" из Врања, када је 1.200 људи остало без посла. За део радника пронађено је решење, запослени су у турској компанији "Теклас", део је у малим и средњим предузећима, а из државног руководства најављене су и нове инвестиције у Врање и Пчињски округ.

Из погона у индустријској зони Врања отишао је произвођач обуће "Геокс", а на то место дошао је "Теклас", фабрика за производњу ауто-делова. У Владичином Хану послују већ шест година и запошљавају 1.200 људи, поправљају просек плата у општини.

"Они очекују да ће до краја фебруара радити негде око 250 људи, а 120-130 већ ради. Тако да ће наставити до краја године, то су њихове најаве да ће до краја године наћи посао око 600-700 људи", рекао је већник града Врања задужен за привреду Небојша Зупанчић.

Горан Младеновић, председник Општине Владичин Хан каже да се такви резултати добијају када дође компанија која је носилац развоја, као "Теклас", који диктира темпо зарада и даје редовне плате запосленима, који новац даље троше код осталих привредних субјеката.

За боље привредне резултате, у Врању очекују и новог инвеститора из области обућарства.

"Корона је направила проблем и у том делу. Немачки инвеститори су најавили долазак и посету граду, међутим, одложили су, ми буквално очекујемо сваког дана да они дођу", навео је Небојша Зупанчић, већник града Врања задужен за привреду.

Весна Станојковић из Националне службе за запошљавање, филијале Врање, рекла је да су у 2021. години најтраженији профили били тапетар, столар, шивач конфекције, шивач текстила, обућар, израђивач горњих и доњих делова обуће.

Највеће тешкоће током епидемије приликом набавке материјала 

И за велике и за мале привреднике током пандемије највише је потешкоћа било приликом набавке материјала.

Врањски "Јумко", који је у државном власништву, повећао је производњу прошле године за 10 одсто и инвестирао у два погона у Србији. Фабрика кондиторских производа у Доњем Стајевцу код Трговишта, са већинским власником из Грчке, постоји две године, запошљава 45 радника.

"Јумко је сада фирма која ради позитивно, имамо доста посла и постоји могућност да, осим што ћемо да упослимо наше кооперанте који раде за нас у Србији, гледаћемо и постоји могућност да упослимо још један погон", истакао је генерални директор компаније "Јумко" Бранислав Трајковић.

"Већи део производње је ручна производња, а додатно поскупљује и увоз репроматеријала који користимо и који је недавно јако поскупео, па имамо прилично високе цене и оне нам диктирају, заправо, тржиште", истакла је менаџерка у фабрици кондиторских производа "Топ бискит" Јагода Ђорђевић.

На тржишту рада крајем прошле године биле су 22.434 особе у Пчињском округу, у Врању готово 7.000, показују подаци Националне службе за запошљавање.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво