Читај ми!

Зашто је све више крава у Банату

Највећа фарма говеда расе херефорд налази се у Ечки код Зрењанина. Одавде су потекли приплодни бикови за фарме не само широм Србије већ, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Словеније. Посебно охрабрује све више младих који се одлучују за ту производњу.

Узгој говеда расе херефорд Адам је почео пре дванаест година. За ту расу се одлучио јер је изузетно отпорна на све метереолошке услове, а даје и више меса у односу на друга говеда. 

Фармери истичу да је већа зарада када се краве држе слободно у природи, него затворене у шталама. 

"Када смо почели имали смо деветнаест, а данас имамо двестотине. Ни једног тренутка се не кајем што сам кренуо у ову производњу. Било је пар тешких година. Данас могу да кажем да ова производња једино оправдана тренутно у Србији са субвенцијама које добијамо и још неким погодностима приликом доделе државне земље", сматра Адам Бугар, фармер из Ечке.

Додаје да не може да каже да није задовољан, те да је показатељ за то што његова два сина остају са њим на имању.

Најизраженији проблем код наших фармера је недостатак радне снаге, али породица Бугар ових проблема нема.

"Радио сам у једној фабрици у Зрењанину, три године. Мени је тамо било лепо, али боље је бити свој газда него туђи роб. Овде сам задовољан. Не планирам да идем икуд, поготово не у другу државу. Задовољан сам овом производњом која ће да се прошири. Имаћемо тов бикова да сами производимо, а не да продајемо бикове даље", каже Давид Бугар из Ечке.

Само пре пет година у систему крава-теле на подручју пет општина Средњег Баната било је неколико стотина грла. Данас је тај број десетостуко већи.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара