Читај ми!

Жилићи су кренули са једном кравом, а сада праве сиреве разних укуса и лепо зарађују

Будућност и опстанак на селу Марија и Александар Жилић из Мартинаца код Сремске Митровице виде у преради млека. Стадо крава увећавају и на пољопривредном газдинству производе неколико врста сира.

Пре пет година Жилићи су купили једну краву, а сада их у штали имају четрнаест. У малом погону сваког дана прераде више од две стотине литара млека. Млади и ситни сир праве на традиционалан начин.

"У свеже млеко се дода сириште, када се усири, ми то цедимо, у газе стављамо, за осам сати то је оцеђено, добијамо млади сир. Он је кратког рока, рок му је до пет дана. Има кратак рок зато што нема конзерванса, нема ничега, то је потпуно природно", каже Марија Жилић из Мартинаца. 

Млеко су почели да прерађују због ниске откупне цене. Трапист праве у различитим укусима.

"Како су се тржишта отварала и купци изразили жељу за неким разним укусима, ми смо онда убацили нашу домаћу туцану паприку. Ишли смо пролетос на Фрушку гору, брали смо сремуш, имам другара који ми доноси црни тартуф, што доста људи траже због његове лековитости. Може да се убаци бибер, бели лук, оригано, сусам", каже Алексндар Жилић.

За купце не брину. Продају на кућном прагу, али одлазе и на пијаце у околна места.

"Не могу да се пожалим, посао јесте велик, одговорност, пошто је млеко јако кварљива роба мора хигијена да се испоштује и санитарни услови. Трудимо се максимално ја и супруга, и хвала Богу, иде нам од руке", каже Александар.

"Овај пољопривредник је прави пример како из једне примарне производње имамо и прерађивачку производњу, производњу са кућног прага и како се може лепо живети и лепо зарађивати овде на селу, од свог рада, пошетног и честитог", каже Душица Павловић, директорка Агенције за рурални развој у Сремској Митровици.

Захтевану производњу, без слободног дана, Жилићи планирају да увећају. Осим купаца, квалитет њихових сирева потврђују и златне медаље са Новосадског сајма пољопривреде.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво