Читај ми!

У Србији најбоље послују гејминг индустрија и блокчејн

Пред сам крај прошле године, Скупштина Србије је усвојила Закон о иновационој делатности. Небојша Бјелотић, директор иницијативе "Дигитална Србија" је истакао да ће дефинисање законских појмова омогућити бољу комуникацију мећу оснивачима страртапова, запослених и државе односно Инвестиционих фондова. Посебно је нагласио улогу "пословних анђела" и увођење мултидисциплинарног образовања.

По први пут се у Закону о иновационој делатности, истиче Небојша Бјелотомић за РТС, дефинишу неки појмови као што су стартап, орханизација подршке стартапу, "пословни анђели" који инвестирају, спин-оф - компанија која се из велике издваја неким послом, обично иновацијом коју је та компанија створила да би се брже развијала.

Нагласио је да ће се тим дефинисањем омогућити боља комуникацију међу људима који су оснивачи стартапа, запослених и државе, јер ће између осталог постојати могућност да стартапови региструју код код државе, односно код Инвестиционог фонда како би били препознати као стартапови.

Онда ће, додаје, код државе постојати препознатљивост тих стартапова - да ли су они та брзорастућа, иновативна компанија која има право на одређену подршку државе.

Постојаће и база која ће бити доступна не само државним службеницима и људима који су у стартапу него целом екоситему а то значи и инвеститорима и људима који су заинтересовани за рад и развоиј и учествују у стартаповима.

Који стартапови у Србији најпредују

Бјелотомић указује да један од десет стартапова изузетно успе, а да је карактеристично, да су они технолошки релативно брзорастуће компаније и због тога их је релативно тешко пребројати.

Процене су да у Србији тренутно функционише између 300 и 400 таквих компанија и циљ Иницијативе "Дигитална Србија" је да тај број повећа.

"Оно што је препознато да у Србији најбоље напредује је `гејминг` индустрија и `блокчејн`, као нешто веома интересантно и надолазеће у свету а ми смо по томе препознати због изложености наше земље пољопривреде, стартапови који се баве мобилитијем, савременим погледима на ауто-индустрију односно паметним колима", објашњава Бјелотомић.

Такође, додаје и да постоји веома пуно различитих области за које се људи опредељују и покушају путем иновације и дигитализациједа реше потребе и проблеме тржишта и потрошача.

Ко су пословни анђели

"Један од циљева је да подстакнемо уплив капитала у стартап заједницу и анђели инвеститори су они који се налазе на њиховом самом почетку, кад су они негде на нивоу концепта или тек направљеног производа који треба доказати да заиста ради", наводи Бјелотомић.

То значи, како објашњава, да им се они нађу, не само са фондовима и инвестицијама, него и са саветима, контактима, да раде са њима како би они онда дошли до неког већег нивоа где имају озбиљне промете и да би их фондови препознали и уложили у њих.

Међутим, чињеница је да је потребно и знање и препознавање онога чиме се баве стартапови и зато се обично људи који већ имају пословног искуства опредељују да буду пословни анђели.

"Чињеница је и да ти људи обично имају свој капитал који су током каријере створили и управо нам је циљ да њих заинтересујемо. Организација `пословних анђела` која је у оквиру наше иницијативе функционише већ шест месеци имала је прву успешну инвестицију а друга је на помолу", истакао је Бјелотомић.

Нагласио је и да је Иницијатива постигла да млади тимови управо добију подршку од неког које имао пуно искуства и има капитал да би они тај раст могли да одрже и подрже, како контактима тако знањем и на крају и капиталом.

Потребно мултидисциплинарно образовање

Бјелотомић посебно истиће да је поред стратапова и законодавства трећа веома битна ствар образовање.

"Без кадрова који су мултидисциплинарни и који могу да испрате све што се дешава у свету, не можемо очекивати да расте број стартапова и да имамо иновације. С те стране нама је јако битно да радимо на мултидисциплинарности да уводимо нове образовне програме у систем образовања", поручио је Бјелотомовић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво