Читај ми!

Мали: Велика издвајања за помоћ привреди и грађанима

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је у оквиру првог пакета помоћи 2020. године грађанима и привреди издвојено 638,4 милијарде динара, за други пакет помоћи 66 милијарди, а за трећи 274,2 милијарде динара.

Министар је истакао је да ће помоћ од 10.000 динара добити 14. јануара 120.000 здравствених радника, за шта је издвојена 1,2 милијарде динара.

Када је реч о државној помоћи за младе од 100 евра, Мали је рекао да око милион људи испуњава услове да добије тај износ и да држава за ту сврху издваја 12 милијарди динара.

"То је новац који рачунамо да ћемо исплатити", рекао је Мали, саопштило је Министарство финансија.

За пензионере којима ће 10. фебруара бити исплаћено 20.000 динара, а има их око 1,7 милиона, опредељено је око 34 милијарде динара рекао је Мали и навео да је реч о укупно 1.025 милијарди динара, што је око 18 одсто нашег БДП-а.

Истакао је да Србија, захваљујући економској политици коју води, остварује сјајне резултате, јер, између осталог, поред највећег раста у Европи, српски БДП је први пут у историји 53 милијарде евра, што је око 6.232 милијарде динара.

"Поред тога, имамо и 3,9 милијарди динара страних директних инвестиција, што је више него у рекордној 2019. години. С обзиром на такав резултат, упркос кризи која је изазвана пандемијом, ми смо задржали кредибилитет као држава, отварају се фабрике и нова радна места, долазе инвестиције", рекао је Мали.

Јавни дуг испод 60 одсто 

Министар је навео да је стопа незапослености у трећем кварталу прошле године била 10,5 одсто, што је приближно резултату из 2019. године.

Додао је да су много развијеније државе због кризе имале милионе отпуштених, те да јавни дуг убрзано растао, а код нас, како каже, није тако.

"Када погледате наш јавни дуг, чак и после ових пакета помоћи, он је 56,8 одсто, што је много мање од 60 процената колико прописује Мастрихт. То је иначе стандард Европске уније, али готово све државе имају знатно већи јавни дуг", рекао је он.

Мали је навео и да су од 1. јануара веће плате, пензије, као и минимална зарада, те да је Србија бројкама апсолутно показала снагу своје економије, да је одржала стабилност јавних финансија и показала шта све може да постигне.

Осврнуо се и на увођење новог фискалног система и позвао све фискалне обвезнике да се пријаве за субвенције за набавку уређаја.

"Рок за пријаву је 31. јануар, а ми као што знате дајемо 100 евра за фискални уређај, као и 100 евра по продајном месту. Новца имамо довољно и дефинитивно на нови систем фискализације прелазимо од 1. маја ове године", закључио је Мали.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво