Читај ми!

Слободна зона "Суботица" - прави пример за привлачење инвеститора

Од 15 слободних индустријских зона у нашој земљи, суботичка је по промету за 2020. годину, била најбоља. Пандемија ни прошле године није омела успешно пословање предузећа која послују у њој. Недавно отворена фабрика немачке компаније "Бојсен", десета је страна инвестиција у Слободној зони у Суботици, првој која је пре две и по деценије почела са радом у Србији.

Више од 800 милиона евра оствариле су стране компаније у 2020. години у Слободној зони у Суботици. Очекује се да су резултати за 2021. годину још бољи.

"Остварен је добар промет, што говори да је епидемија оставила извесне последице, али захваљујући мудрој пословној политици и пословним одлукама које су компаније предузеле, можемо рећи да су ефекти пандемије минимални", наводи Саша Граворац, директор Слободне зоне Суботица.

Стране компаније до сада су инвестирале око 200 милиона евра у суботичку зону. Америчка компанија "Аметек" већ 11 година повећава производњу и број радника и има амбициозне планове.

"Све пословне јединице овде су дошле због тога што имају изузетно добру радну снагу која врло брзо научи нове технологије и испоручује најбољи квалитет. У 2022. години имамо планове да даље развијамо наш производни портфолио, те да запошљавамо и више од 500 људи", наводи Слободан Анић, директор "Аметека".

Без обзира на две ковид године, број радника у зони је остао на нивоу 2019. године, ту ради око 6.400 људи који долазе и из околних места.

"Што се тиче примања и плаћања, све је на време, плата ми је ОК, одговара ми, задовољна сам са свим", наводи Хајра Барић, радница у "Аметеку".

У суботичкој синдикалној организацији потврђују да је због фирми у индустријској зони у Малом Бајмоку, незапосленост у Суботици сведена на минимум, тек 4.200 људи тражи посао.

"Оно што је са стране синдиката најбитније: да има посла, да је безбедност добра, да се зараде исплаћују, а оно што желимо и што тражимо је да се повећа суботички просек на нивоу града, а самим тим желимо да и у зони буду веће плате", наводи Иштван Хуђи, председник Савеза самосталних синдиката Суботице.

Више од 800 милиона динара слије се годишње у градски буџет од доприноса на плате у зони. Због појачане тражње за радном снагом, Суботица се посветила школовању потребних професија.

"Зато је дуално образовање јако битно и ти нови образовни профили. Да младе што више школујемо и да они остану у овом граду", наводи Стеван Бакић, градоначелник Суботице.

У суботичкој Слободној зони и ове године очекују нове инвеститоре, а стратегијом развоја предвиђена је темељнија сарадња науке и привреде како би се обезбедила производња претежно високих и иновативних технологија.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво