Читај ми!

Отворени Балкан – несметан проток робе и јачање међусобног поверења

Промет прехрамбених производа између Србије, Северне Македоније и Албаније од данас је знатно лакши и бржи. Почела је примена споразума који је недавно потписан у Тирани у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".

Нова година и нова правила за промет хране између Србије, Северне Македоније и Албаније. Камиони са пољопривредно-прехрамбеним производима убудуће ће прелазити границу без непотребних задржавања, јер се роба неће изнова контролисати приликом уласка у земљу.

"Када крене камион за Северну Македонију, ми ћемо послати најаву Републици Северној Македонији да такав камион стиже код њих, он ће отићи директно на место где треба да оде, тамо ће се извршити контрола папира, наш цертификат ће бити признат у Републици Северној Македонији и у Албанији, исто тако и њихови цертификати код нас. Практично ништа неће отежавати процедуру извоза пољопривредно-прехрамбених производа у односу на регулативе земаља. Имаћемо поверење једни међу другима", каже саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

Ступање на снагу споразума Отворени Балкан обрадовало је више од 600 извозника из Србије који послују на тржишту Северне Македоније и Албаније, као и превознике који су до сада морали сатима да чекају на граници.

"Било је чекања, било је редова, губљења времена. Овом одлуком то ће се свести на минимум, претпостављам и да се рецимо из Скопља до Београда стигне за 5-6 сати, а не за 15-16 сати. Бржи проток робе, бржи долазак робе на место одредишта, бржи завршетак туре за нас возаче, долазак кући или узимање нове туре и одлазак на неку нову дестинацију", наводи возач панчевачког аутопревозника "НН Цветковић" Никола Стојковић.

У Северну Македонију и Албанију до сада смо најчешће извозили кукуруз, пшеницу, кромпир, безалкохолна пића, сунцокретово уље, док смо од њих куповали рано поврће, грожђе, вино, мешавину биља за индустрију…

Простора за унапређење сарадње има, јер је робна размена са Северном Македонијом у 2020. била око 260 милиона евра, а са Албанијом око 70 милиона. Србија је у овој размени увек остваривала суфицит, више смо робе продавали него што смо увозили.

"Предност је то што се неће кварити роба и квалитет неће бити угрожен", тврди секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС Александар Богуновић.

Иницијатива Отворени Балкан предвиђа окупљање свих држава Западног Балкана, па тако и даље стоји позив земљама које се нису прикључиле да то учине.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи