Читај ми!

"Мала чуружанка" има душу за најфинији део производње ролованог сира

Такмичење за најбољу технолошку иновацију завршено је крајем децембра, а финале су гледаоци могли да прате директно на другом програму РТС-а. Победници су фармери из Чуруга с идејом о аутоматизацији традиционалне занатске производње. Машина коју су иновирали "мала чуружанка" биће примењена код произвођача који традиционално праве сир.

Победнице Зорица Радишић, Јелена Вранешевић и Сузана Видаковић Кнежевић истакле су за РТС да је потребно дугогодишње искуство и мултидисциплинарни приступ да би занати могли да се аутоматизују.

Њихова иновација је, како је објаснила Сузана, јединствена по томе, што машина коју су иновирали "мала чуружанка" има душу, односно замењује онај најфинији најтананији део производње ролованог сира.

Додаје да ће сама иновација даље бити примењена у занатским производњама, односно код произвођача који праве традиционално сир.

"Када добијете нешто што траје дуго и схватите да имате квалитет а где су потребне количине, морате да направите квалитет, морате да направите неку иновацију која је овога пута аутоматизација традиционалне ручне производње", нагласила је Радишићева.

Затим, како је додала, добијате и већу количину и производ без адитива, што је данас веома важно.

"Не мора да буде заступљен само овде, пошто је роловани сир нешто што је традиционално за Војводину, него много људи може наш деликатес да проба и ван граница", очекује она.

Подршка и планови 

Вранешевићева истиче да су у иновационом тиму имали пре свега Зорицу, као снајку једне дугогодишње традиције,  дуге чак 103 године.

Такође, наводи да је потребна подршка технологије производње, подршка неког ко ће да води рачуна о безбедности хигијене процеса и свакако неко техничко лице које ће ту идеју да спроведе у дело. 

"Планови су да и даље унапређујемо наше предузеће, да радимо на патенту проширујемо капацитете, да идемо ка извозу. Имамо заинтересоване купце и да у 2022. години отворимо наш туристички концепт с дегустационом салом свог сира. И на тај начин смо заокружили комплетан процес производње од њиве до трпезе", поручују Радишићева. 

Позив иноваторима за ново такмичење 

Др Драган Повреновић, професор са Технолошко-металрушког факултета у Београду истиче да већ 17 година организују такмичење и да је свака година посебан изазов.

"Ми сваке године у ово време уз помоћ РТС-а и других медија, заправо обавестимо људе да ово такмичење постоји, то је највећи изазов. За категорију иновативне идеје где учествују средњошколци и студенти рок је 15 март, а за категорију реализованих иновација рок је 5. маја", најавио је Повреновић.

Указује и да и у овом периоду имају све могуће изазове како да убеде људе да има смисла појавити се на такмичењу и да је то, заправо најважнија ствар.

Осим иноватора из Србије  на такмичењу учествују и иноватори из Републике Српске. 

Повреновић објашњава да је на почетку потребно имати иновацију и на основу ње стећи монопол на тржишту који се касније оплођује у томе што се врши надоградња, што се учи, што се ради.

"И управо на нашем такмичењу сви учесници, свих ових 17 година, а било их је преко десет хиљада до сада, управо уче како треба превазићи све оне препреке које се постављају пред њих.

А то је пре свега победити страх против самог себе да се закорачи на тржиште. А када се закорачи на тржиште онда је лако", поручио је Повреновић.   

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије