Читај ми!

Почело тестирање брзе пруге Београд – Нови Сад, отварање за путнички саобраћај у марту

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је да је почело тестирање брзе пруге од Београда до Новог Сада. Крајем јануара стиже још један "Штадлеров" воз у Србију.

Још два "Штадлерова" брза воза ускоро стижу у Србију, један крајем јануара, а други почетком марта, рекао је Томислав Момировић и подсетио је први од укупно три воза које је Србија купила од те швајцарске компаније стигао у нашу земљу крајем октобра.

Министар Момировић рекао је за Танјуг да је Србија те возове већ платила и да је реч о најбољим возовима у свету у тој категорији.

Напомиње да ће пруга бити пуштена у марту, за сада, само за путнички саобраћај.

"То је револуционарни пројекат у српској железници, после више дестина година ми имамо један пројекат који ће у технолошком, саобраћајном и било ком смислу променити перспективу железнице у нашој земљи", рекао је Момировић.

Наши возови и даље иду споро 

Истиче да је до пре 30 година основа саобраћаја у нашој земљи била железница, али да то давно више није, као и да би требало да има много веће учешће у превозу путника, пошто је то и еколошки најисправнији вид саобраћаја.

Међутим, указује да наши возови и даље иду споро, иако је држава последњих година уложила доста новца у обнову пруга.

Остаје, каже, да се обнови још доста пруга и да се набави још двадесетак нових путничких композиција.

"Промене у железници постоје, али ова изградња ће бити револуционарна и довешћемо железницу на такав ниво да постане пожељан вид саобраћаја за младе, пословне људе и све оне који се железнице сећају из неког претходног периода, из 70-их и 80-их година прошлог века", рекао је Момировић.

Реконструкција пруге од Суботице до Сегедина 

Каже да је у току и реконструкција пруге од Суботице до Сегедина, која је почела током 2021. године, и да је она важна и за пројекат брзе пруге Београд–Будимпешта.

Момировић је нагласио да ће Београд, Нови Сад, Суботица и многи други мањи градови у Војводини бити добро саобаћајно повезани са Будимпештом.

Такође, нагласио је да је изградња брзе пруге велика прилика за наш туризам, индустрију, као и развој читаве економије.

"Очекује се да ћемо до 2025. године пустити брзу пругу Београд–Будимпешта, али то не зависи само од нас", напоменуо је Момировић.

Србија ће свој део пруге до Суботице завршити до краја 2024. године или најкасније до 2025. што ће, како каже, значити да је Србија у саобраћајном смислу већ део ЕУ.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара