Читај ми!

На прелазу Прешево–Табановцe резервисана трака само за камионе са робом за "Отворени Балкан"

До пре десетак година готово да није било робне размене са Албанијом. За првих десет месеци ове године она је већ достигла 77 милиона евра. Са Северном Македонијом до краја године је реално да достигне 250 милиона евра. Још бољи резултати очекују се после споразума у Тирани.

Када од 1. јануара српски камиони са робом буду кренули пут Северне Македоније или Албаније, али и обрнуто, на граници ће бити довољан цертификат добијен у лабораторији у матичној земљи. Неће више бити чекања у километарским колонама, царинских трошкова и издатака за додатне анализе.

За три до шест месеци на прелазу Прешево–Табановцe изградиће се две додатне траке од којих ће једна бити резервисана за привреду у оквиру "Отворени Балкан". Тако се никада више неће десити да због застоја на граници пропадне роба и фирма претрпи штету.

"Док дође до Москве, путује по 15 дана. Тако да поздрављамо ово што је потписано. Планирамо сада са 'Oтвореним Балканом' идемо и ка Албанији", каже Бранко Петровић из "Фрут компани", Удовице.

Како се развија иницијатива "Отворени Балкан" тако се мења и редослед на спољнотрговинској листи. Црна Гора и Босна и Херцеговина које нису приступиле споразуму јесу и даље наши најважнији регионални спољнотрговински партнери, али је сарадња са Северном Македонијом и Албанијом све интензивнија.

"Седамдесет милиона евра новог суфицита који смо забележили са Западним Балканом су 22 милиона од размене са БиХ и Црном Гором, а чак 48 милиона од размене са Северном Македонијом и Албанијом", каже Иван Николић, директор за научноистраживачки развој Економског института.

Споразуми се не односе само на слободан проток робе, већ и капитала, услуга и људи што отвара могућност и за заједничку производњу и пласман на трећем тржишту.

"Постоји могућност да изађемо са једним производом, рецимо са неком врстом поврћа које ћемо бити у могућности неком трећем купцу да достављамо у дужем временском периоду с обзиром на то да зрење код њих почиње доста раније него код нас, а овде завршава доста касније", каже Александар Богуновић из Привредне коморе Србије.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је српски извоз у Северну Македонију порастао за 15 одсто, а у Албанију за 19 одсто.

После потписаних споразума у Тирани на самиту "Отворени Балкан" привредници очекују још боље резултате.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи