Читај ми!

Шећерна репа поново оправдала титулу краљице наших поља, највећи принос досад

Завршено је вађење шећерне репе. У четири шећеране очекује се производња од 340.000 тона шећера. Од те количине, 180.000 тона намењено је за извоз у Европску унију без царине. Трећина ове производње припада фабрици шећера "Црвенка".

У фабрици шећера "Црвенка" прерађују се последње количине шећерне репе. Ратари су завршили вађење слатког корена. Упркос проблемима, задовољни су приносима.

Ново Радонић, произвођач из Црвенке, каже да је ове године шећерна репа била засејана на 2.500 хектара, од чега је просечно добијено око 57 тона исплативе репе по хектару.

"Фабрици шећера Црвенка предали смо око 14.000 хиљада тона исплативе репе. Откупна цена је била скроз коректна. И наредне године план је 2.500 хектара", додаје Радонић.

Временске прилике нису погодовале развоју слатког корена. Шећерна репа је још једном оправдала назив краљице наших поља.

"Овогодишњи просек приноса шећерне репе је око 65 тона исплативе репе, дигестије су нам на нивоу 17,3, а нечистоће су нам око 11,5 што показује да је шећерна репа најбољег квалитета досад и то на нивоу Европске уније, чак више него у неким земљама ЕУ", истиче директор сировинског сектора у "Црвенки" Настадин Јововић.

У "Црвенки" скептични због замрзавања цена

Влада Републике Србије донела је одлуку у наредна два месеца замрзне цене уља, шећера и осталих прехрамбених производа.

Генерални директор фабрике шећера "Црвенка" Петрос Геминтзис каже да у томе препознаје добре намере, а ли да, са друге стране, не види велики ефекат за потрошаче.

"Ми смо држали у задњих пет, шест година најниже цене скоро у целом свету. Пре десет година шећер је коштао скоро евро у малопродаји а сада 75 евроценти. Истовремено, та одлука може негативно да утиче на сетву шећерне репе за идућу годину", сматра Геминтзис.

У фабрици шећера "Црвенка" већ уговарају производњу за наредну годину, а план је да се површине повећају са 12 на 15 хиљада хектара што би омогућило поновно отварање шећеране у Жабљу која ове године није радила.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво