Читај ми!

Наставља се раст цена некретнина, у Панчеву квадрат скупљи чак 50 одсто

Иако је пандемија, потражња за становима не јењава, а цене квадрата расту. Док се купци надају да ће цене почети да падају, стручњаци сматрају да се велика количина новца улаже у некретнине.

У последњих неколико година цена квадрата у Панчеву порасла је за више од 50 одсто. Само у новембру цене су скочиле око девет одсто и, у просеку, износе 1.100 евра по квадрату. Луксузни станови достижу и 2.000 евра.

Градитељи тврде да ће цене и даље расти, јер је у Панчеву све више купаца. О томе сведочи и број градилишта.

"Очекујемо да ће тај раст цена станоградње да настави јер су јако поскупели плацеви и земљиште за грађење, у том ужем центру је отишло отприлике 300 посто горе. Све што си могао прошле године да купиш за 10.000 ар, сад мораш да платиш 20-30 хиљада", наводи инвеститор из Панчева Љупко Кутањац.

Потражња за становима не смањује се ни у престоници. Цене зависе од локације и крећу се од 800 евра по квадрату у рубним градским општинама, па до 5.000 евра, у луксузним комплексима.

Најскупљи квадрат, како сазнајемо, је 9.000 евра у Београду на води. Најсигурнија је куповина стана код градитеља који зграду заврше и добију употребну дозволу.

"Купци који купе укњижен стан добију кључ у руке, готов стан. Чим овере уговор код нотара аутоматски се књиже на ту посебну јединицу коју су купили", истиче инвеститор Живан Ивановић.

Скоку цена некретнина у 2021. допринео је и долазак међународних компанија и страних држављана.

"Они превасходно желе луксузне пословне просторе, желе луксузне станове са базенима, саунама и осталим пратећим садржајима и онда кад им се то омогући, а има доста понуде таквих станова, не жале за цену", наводи Никола Премовић из Адвокатска канцеларије "Премовић".

Према неким званичним статистикама, 80 одсто купаца су кеш купци, 20 одсто су кредитни. На поскупљење квадрата утицао је и раст вредности грађевинског материјала.

"Ми сада имамо за 44 посто већу цену гаса. Имајући у виду да 40 посто цене енергента учествује у укупној цени нашег производа, врло је јасно зашто је дошло до одређених повећања цена грађевинског материјала. Говорим о цени материјала од печене глине, блок цреп, керамичке плочице, разлог за то повећање цене енергента, затим повећање свих услуга који су условљени повећањем цене горива", објашњава Славица Живковић, директор удружења СИГП Србије.

Стручњаци прогнозирају и у 2022. добре инвестиције кроз улагања у некретнине. Наравно, остаје и савет да се станови купују код проверених градитеља, како се не би остало и без пара и без стана.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи