Читај ми!

Битка у Београду за пословни квадрат више – које су локације најатрактивније

Све је више кранова на градилиштима пословних зграда. Иако је време пандемије и велики број запослених ради од куће, потражња за канцеларијским простором у Београду је огромна, тврде стручњаци.

Од милион квадратних метара канцеларијског простора у Београду, само седам одсто је неискоришћено, тврде стручњаци. Потражња је велика, а у последње време компаније се најчешће интересују за локале веће од 10.000 квадратних метара.

"Обично компаније, када улазе у закупе, иду у модерне пословне зграде, а имају и неке техничке захтеве, попут паркинг места. Те захтеве у овом тренутку може да испуни само пословни простор на Новом Београду", истиче Небојша Нешовановић из ЦБРЕ некретнина.

Тамо је закупнина од 20 до 40 евра по квадратном метру, у зависности од квалитета зграде. Kанцеларијски простор у старом делу Београда припада Б класи. У том делу града мало је нових и модерних зграда и већину локала је потребно реновирати па се стране компаније ретко за њих одлучују. Зато су и цене ниже.

Милић Ђоковић из Привредне коморе Србије наглашава да би зграда БИГЗ-а, која има око 10.000 квадрата, реновирањем из простора Ц класе могла да пређе у А класу, чиме би се повећала цена најма и квадрата.

Небојша Нешовановић истиче да ће канцеларијски простор у будућности бити прилагођен корисницима више него икада пре. "Имамо опцију да радимо у канцеларији, али и од куће што раније није био случај", додаје Нешовановић.

Средином године потражња за пословним простором била је 30 одсто мања него у исто време 2020. И цене су биле ниже. Сада, у децембру, пословни простор се више тражи, али закупнине се не мењају.

Нешовановић каже да ретко ко отказује пословни простор. "Имамо неке фирме које се чак и повећавају и запошљавају још људи, тако да је сада више издатог простора него пре пандемије".

Процена стручњака је да ће у наредних десет година број квадратних метара канцеларијског простора бити два до три пута већи него сада. Највише се траже канцеларије на Новом Београду и зато се у том делу града планира изградња великих бизнис центара.  

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво