Читај ми!

Продавница у Барајеву прва у систему е-фискализације, ефикаснија борба против сиве економије

Електронска фискализација почела је и у пракси и значиће много брже и лакше пословање. Продавница у Барајеву је прва фирма у Србији која је почела пословање на тај начин.

Међу првим купцима је и министар финансија, који демонстрира како скенирањем кју-ар кода потрошач може да провери да ли је рачун исправан.

Порезницима су уз нову фискализацију рачуни видљиви већ у тренутку издавања.

"Пореска управа има у могућност да у сваком моменту провери сваки фискални рачун, да погледа да ли је добро обрачунат ПДВ, да на један леп ефикасан начин контролише рад поредких обвезника", каже директорка Пореске управе Драгана Марковић.

Према речима министра финансија Синише Малог, борба против сиве економије и оних који раде мимо закона биће много ефикаснија.

"Ово не кошта ништа нашу привреду, субвенција коју влада даје је 100 евра за продајно место и 100 за нови фискални уређај", додаје Мали.

До сада је за субвенције конкурисало око 40.000 привредника. Власница мале трговинске радње у Барајеву, средства је већ узела и прва успоставила електронску везу са Пореском управом.

"Нама је стара каса истекла и онда сам звала фирму која то ради и са којом сарађујемо да нам уради е-фискализацију и то је то", поручује власница радње.

За сада је повезивање могуће уз доградњу софтвера, у телефоне, таблете и остале електронске уређаје.

Пореска управа је до сада одобрила 19 таквих софтвера, док произвођачи фискалних каса још нису прошли тест. Очекује се да и њима ускоро издају прво одобрење.

Уходавање у електронску фисклизацију траје до краја априла, већ од маја сви ће морати да користе нове уређаје.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи