Читај ми!

"Један Балкан, јачи Балканци" - шта Србији доноси сајам у Тирани

Више од 20 српских предузећа представља се на међународном сајму у Тирани. Намера им је, сагласни су, да се повежу са албанским предузећима и обострано прошире тржиште, чиме ће додатно поспешити раст робне размене две земље.

Произвођачи из Србије представљају у Тирани нове технологије и иновације. И то из сектора металске и електро индустрије, прехрамбене, хемијске, индустрије текстила и намештаја.

Развојна агенција и привредна комора наступ српских привредника међу фирмама из Грчке, Турске, Италије, Кине организују да би проширили пословање на албанском тржишту, ојачали већ успостављене пословне везе или пронашли нове партнере.

"Ми смо више година на овом сајму зато што процењујемо да је албанско тржиште отворено и спремно за сарадњу за аутоматизацију процеса паковања. Немамо још увек резултате, али смо упорни у свом долажењу јер сматрамо да је потребно бити присутан", каже Биљана Којић Миладиновић, из предузећа "Stantech" у Београду.

Робна размена Србије и Албаније стално расте, упркос пандемији. Током девет месеци ове године забележено је повећање робне размене за 28 одсто у односу на исти период прошле, који је такође имао раст од 10 одсто.

"Из 2013. године, то је само пре осам година, имали смо робну размену око 100 милиона, ову годину ћемо завршити са око 300 милиона робне размене. Томе су допринеле и регионалне иницијативе које се тренутно спроводе и које ће омогућити привредницима да лакше и брже послују", рекао је Александар Радовановић из Привредне коморе Србије.

Удео албанских предузећа у размени са српским је пет пута мањи, али и он расте.

"Компаније из Србије су добродосле на тршисту Албаније и потрудићемо се да следеће године буду у већем броју, да буде више излагача него ове године. Има више фирми које сада сарађују, а оне се углавном базирају на туризму и агрокуллтури. Надамо се да ће сарадња да се прошири и на друге области. Надамо се и већој сарадњи у ИТ сектору. Албанске фирме су веома задовоље сарадњом и то је озбиљна сарадња", каже Инес Мућостепа, председница Уније привредника Албаније.

Сајам у Тирани одржава се под слоганом "Један Балкан, јачи Балканци". На трагу покренутих иницијатива, српски привредници овде наступају под мотом "Отворени Балкан за раст и развој".

Више од 400 српских фирми учествовало је претходних година на сајмовима у Тирани а свака друга данас послује са албанским партнерима.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво