Читај ми!

Почиње сајам привреде у Тирани, међу учесницима и 20 српских предузећа

У Тирани ће данас бити отворен међународни сајам привреде. Међу неколико стотина учесника биће више од 20 српских предузећа. Намера је да се повежу са албанским предузећима и обострано прошире тржиште, чиме ће додатно поспешити раст робне размене између две земље.

На 27. Међународном привредном сајму у Тирани Развојна агенција и Привредна комора Србије организоваће наступ представника 22 фирме. Српски произвођачи представљају нове технологије и иновације, и то из сектора металске и електро индустрије, прехрамбене, хемијске, индустрије текстила и намештаја.

Наступ српских привредника, међу фирмама из Грчке, Турске, Италије, органузује се са циљем да прошире пословање на албанском тржишту, ојачају већ успостављене пословне везе или пронађу нове партнере.

Током 2020. године извоз српске привреде на тржиште Албаније порастао је за 10 одсто, упркос проблемима које је пословању на глобалном нивоу донела пандемија коронавируса.

За првих девет месеци ове године забележено је повећање робне размене за 28 одсто у односу на исти период прошле. Од јануара до октобра ове године размена је била преко 185,9 милиона евра, скоро 42 милиона евра више него током првих девет месеци прошле године.

О позитивној страни наступа привредника из Србије на међународним сајмовима у Тирани указују из Привредне коморе и наводе податак да ће од 2013, када је робна размена са Албанијом била 100, до краја године скочити, како очекују, на близу 300 милиона евра.

Сајам у Тирани одржава се под слоганом "Један Балкан, јачи Балканци", а на трагу покренутих иницијатива, српски привредници овде наступају под мотом "Отворени Балкан за раст и развој".

Српска привреда на сајму у Тирани наступа 16 година узастопно.  

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво