Читај ми!

Шта се дешава на тржишту некретнина

Какве промене очекују тржиште некретнина у 2022. години? Какви су трендови, шта се дешава са ценама, каква су очекивања? Одговоре на ова питања тражило је више од 150 учесника Међународне конференције о тржишту некретнина Југоисточне Европе, која је одржана у Београду. Проценитељка Данијела Илић открива како климатске промене и пандемија утичу на некретнине и њихову цену.

Програм Међународне конференције о тржишту некретнина Југоисточне Европе покрио је широк спектар тема, а на првом месту - одрживост и утицај климатских промена. Председница Националног удружење проценитеља Данијела Илић каже да као што климатске промене утичу на живот људи, тако утичу и на непокретности.

"Због повећане дужине трајања топлотних таласа долази до промене у традиционалним материјалима који се користе за изградњу, и ломова и изобличења на саобраћајницама. Закључак јесте да морамо да преузмемо на глобалном ниво мере да се те климатске промене ублаже, оне се не могу спречити. Из тог разлога се доносе и регулативе, на нивоу ЕУ донесен је климатски закон у оквиру којег је зелена агенда", рекла је Илић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Истиче да Србија традиционално има изузетно добру грађевинску индустрију и да традиционално користи материјале који су отпорни и на високу температуру и на повећану влагу.

"Највећа опасност где избијају пожари услед дугих таласа повишене температуре - ако су кровни покривачи од битуменозних материјала. Ми традиционално користимо цреп, лимене покриваче. Још увек у Србији немамо те ефекте али имамо објекте који имају повећану емисију угљен-диоксида и на томе треба радити", каже проценитељка.

Ко је отпоран на шокове 

Напомиње да су пандемија и затварања показали да су одређене непокретности отпорне на те шокове, али да има и оних на које је коронавирус веома утицао.

"Закључак је да су највише били угрожени градски бизнис хотели, није било пословних путовања, није било конференција. Тако да су они у неком израженом проблему. Док неки други нису - напротив. Имамо пораст градње логистичких центара и складишта, услед повећане потребе да се складишти роба због онлајн куповине. Имамо повећану потражњу за становима, и донекле и за стамбеним објектима који су ван градских центара", рекла је Данијела Илић.

Додаје да су у западним земљама куће на ободима градова достигле невероватну вредност, али да код нас још увек није тако.

Што се тиче поскупљења станова, објашњава да на то увек утиче повећана тражња, али је велики утицај имала и пандемија, јер је дошло до застоја транспорта и производње грађевинског материјала.

"То не може да се занемари или заустави, ако цена грађевинског материјала и транспорта иде горе, онда ће и оно у што се угради ићи горе. Међутим, све централне банке у Европској унији, и Европска централна банке, су се сагласиле да су ови фактори привремени и дали простор до пролећа 2022. да се види да ли ће бити привремени и након тога ће се вршити евалуација даље стратегије", рекла је Илић.

Шта се дешава са ценом 

Истиче да је Београд лидер у региону у изградњи и да се потпуно трансформисао последњих година.

"'Београд' на води је 'лендмарк', реперни комплекс, који привлачи доста и туриста и купаца, не само из Србије већ и из иностранства. Мислим да је наша дијаспора јако заинтересована за живот поред воде у Београду", рекла је Данијела Илић.

Напомиње и да на одлуку инвеститора да граде у некој земљи утиче више фактора, пре свега - финансијска и политичка стабилност, да је њихов уложени капитал безбедан, висина повраћаја, доступност финансирања, каматне стопе, излазна стратегија...

Говорећи о ниским каматним стопама које омогућавају да потражња за становима буде већа, Данијела Илић наглашава да су банке опрезне и да будно прате све ризике које су повезане са финансирањем, посебно када су у питању колатерализовани кредити.

Објашњава да банке при одобравању кредита имају своје скале и хијерархије ризика, што је посебно важно у време пандемије када су многи послови угрожени.

"Хипотека није једино средство, они гледају и друге аспекте - могућност сервисирања из прихода домаћинства, ако говоримо о стамбеним некретнинама, или ако говоримо о кредитима у привреди, онда је то могућност сервисирања из пословања", каже проценитељка.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се