Читај ми!

Цене основних намирница мироваће наредна два месеца, казне за кршење ограничења до два милиона динара

Влада Србије ограничила је цене основних животних намирница на ниво од 15. новембра. На тај начин Влада спречава поремећај на тржишту, а одлука ће трајати 60 дана.

Цене пет животних намирница мироваће два месеца на нивоу од 15. новембра. Влада је проценила да је ограничење цене кристал шећера, брашна тип 400, сунцокретовог уља, свињског бута и дуготрајног млека неопходно ради стабилности тржишта.

За кршење ограничења цена казне су од 100.000 до два милиона динара, а могућа је и забрана обављања делатности од шест месеци до годину дана.

"Цене на тржиту не диктирају трговци, трговачке марже нису се мењале годинама уназад. Оваква мера јесте добра да психички потрошачима пошаље поруку да су цене на нашем тржишту стабилне", објашњава Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Исту цену свињског бута, зависно од тога када је повећана, неко ће морати да смањује, док други могу да је задрже.

"Цене основних животних намирница углавном нису мењане у нашим супермаркетима у протеклих 15 дана, осим цене свињског бута", каже Андријана Марковић из трговинског ланца "Персу" из Зрењанина.

У Чачку, Славко Пешић из месаре "Брко" каже да бут код њих кошта 599 динара и да цену нису мењали у последњих 15 дана, али јесу почетком месеца, када су је променили и добављачи.

Како би се избегле калкулације произвођача, прописано је да не смеју смањивати количину намирница ограничених цена испод прошлогодишњег просека.

"Произвођачи осим што имају већу цену улазних компоненти, имали су и повећање цене енергената са једне стране и са друге значајно поскупеле компоненте које увозе у смислии транспорта и логистике. Све то је допринело да дође до раста произвођачких цена", истиче Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије.

Општи раст цена на глобалном нивоу, кажу познаваоци, лакше је избећи уз економски патриотизам и навику грађана да купују домаће.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи