Читај ми!

У чему је Србија напредовала на пољу енергетике

Влада је одлучила да се у децембру не мењају цене струје за привреду. Због енергетске кризе, на месец дана продужени су уговори о снабдевању. А наша земља предњачи у енергетским реформама – једна је од порука "Министарског савета Енергетске заједнице", којем је председавала Србија.

Наша земља је ове године донела нови законодавни оквир у области рударства и енергетике који прати Директива Европске уније. И српска "Зелена агенда" усклађена је са развојним инвестиционим планом који доприноси енергетској безбедности читавог региона.

"Са Србијом смо били мало несретни у прошлим годинама, то морам да кажем. Али ове године имамо изузетно велики напредак у свему, Закон око тржишта електричне енергије и гаса, ту су и неки кораци у раздвајању Србијагаса", наводи директор Секретаријата Енергетске зеједнице Јанез Копач.

На београдском састанку Енергетска заједница је земљама југоисточне Европе поставила даље задатке на путу енергетске транзиције ка зеленој енергији.

Заменица генералног директора за енергетику у Европској комисији Мехтилд Вурсдорфер каже да постоје три важне ствари - Чист енергетски пакет који ће омогућити повећање енергије из обновљивих извора, затим енергетска ефикасност и једна врста паневропског тржишта.

"Верујем да сви имамо шансу да покажемо на делу да енергетика није само енергетика и да енергетика не може да иде без заштите животне средине. И све што доносимо од будућих одлука мора да се односи на заштиту животне средине", поручила је ресорна министарка Зорана Михајловић.

Циљ је да се све земље региона што више повезују и далеководима и гасоводима и, што је најважније, на путу ка Унији морају да напрве мапу пута декарбонизације земље, односно постепено одрицање од великих енергетскигх загађивача. Обећавају да у том процесу нико неће остати без посла.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво