Читај ми!

Велики део нелегалне трговине на интернету, купујте преко проверених сајтова

Електронска трговина убрзано се развија и све чешће замењује традиционалну куповину. Процењује се да је током пандемије повећана за 300 одсто. Истовремено велики део нелегалне трговине преселио се на интернет, па из Министарства трговине упозоравају на додатни опрез и куповину преко проверених сајтова.

Процењује се да ће ове године приход од електронске трговине бити већи од 400 милиона евра.

Потрошачи који купују преко интернета као предности наводе брз и лак долазак до жељених производа и услуга, могућност поређења цена, проналазак снижења, уштеду новца и времена.

Купујте преко проверених сајтова регистрованих у Србији, јер само тако можете остварити своја потрошачка права гарантована домаћим законима, кажу упућени.

"У електронској трговини потрошачи имају право на одговор на рекламацију у року од осам дана. На решавање рекламације у року од 14 дана, а за најкрупније ствари не дуже од месец дана", каже Петар Богосављевић из Покрета потрошача.

Уколико су незадовољни, потрошачи имају право на повраћај робе у року од 14 дана по извршеној куповини, односно добијању робе.

"Ово је побољшана варијанта у односу на права потрошача у класичној трговини", каже Богосављевић.

Ознака поверења на веб-страници продавца представља потврду да је он поуздан. Подаци о продавцу могу се проверити и на сајту Агенције за привредне регистре.

"Апелујемо на наше потрошаче да купују код регистрованих привредних субјеката, јер само тако они могу остварити своја права који им нуди Закон о заштити потрошача. Не купујте код не регистрованих привредних субјеката јер самим тим онда су вам ускраћена сва права да ли по питању рекламације или било чега другог. То је куповина мачка у џаку", каже Вишња Ракић, помоћница министарке трговине.

У току је кампања Министарства трговине "Кликни на сигурно, купуј проверено", а детаљни савети за безбедну е-куповину могу се наћи на сајту pametnoibezbedno.gov.rs и zastitapotrosaca.gov.rs.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво