Читај ми!

Михајловић: До марта без поскупљења струје, одлука о руднику литијума на референдуму

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић поручила је да неће бити промене цене струје за домаћинства све до краја грејне сезоне, односно до марта. Најавила је да ће, када буде завршена студија о процени утицаја на животну средину за пројекат "Јадар", грађани на референдуму одлучивати да ли ће се правити рудник литијума.

Зорана Михајловић је за ТВ Танјуг оценила да је веома важно то што председник Александар Вучић данас у Сочију разговара са руским председником Владимиром Путином о новом уговору о цени и количини гаса за Србију, јер, како је казала, "шта год ко мислио, Европа је зависна од руског гаса, а такође и наша земља".

Министарка је нагласила да је цена гаса на берзама близу 1.000 долара за 1.000 метара кубних, да је Србија по старом уговору са Русима, који истиче до краја године, куповала гас по цени од 270 долара за 1.000 кубних метара, а да је уверена да ће и овога пута бити договорена одржива цена.

Поручила је да неће бити промене цене струје за домаћинства све до краја грејне сезоне, односно до марта.

"Цена електричне енергије за домаћинства остаје, неће се мењати, а цена за привреду се мења. Видећемо од следеће године какво је стање и како ћемо радити са ценом за домаћинство", рекла је Михајловићева.

Додала је да ће се држава потрудити да цена за привреду не угрози њихове производе и конкурентост, а самим тим и конкурентост државе.

Референдум о руднику литијума

Михајловићева је за ТВ Танјуг рекла да ће, када буде готова студија о процени утицаја на животну средину за пројекат "Јадар", што ће бити можда крајем ове или почетком следеће године, и ако студија буде у складу са нашим и законима у ЕУ, грађани на референдуму одлучити да ли ће се правити рудник литијума.

"Да ли ће то бити до краја ове године или почетком следеће... нико то не пожурује, на томе раде најбољи у свету и у Србији. Та студија ће бити јавна и када се то деси, треба да седнемо и причамо о томе", рекла је Михајловићева.

Истакла је да је интерес државе да заштити животну средину и напоменула да су закони Србије у тој области усклађени са европским стандардима.

"Ако је студија у складу са нашим и законима ЕУ, онда ћемо то ставити на референдум да грађани одлуче да ли ћемо то радити или не", поручила је министарка.

На питање како коментарише поднету петицију против измена Закона о експропријацији и Закона о референдуму и то што они који протестују то виде кроз пројекат Рио Тинта, Михајловићева је рекла да измене тих закона немају баш никакве везе са пројектом потенцијалне експлоатације литијума у Јадру.

Како је рекла да јој, то што поједини кажу да ће зауставити градњу ауто-путева и развој, јер неће Закон о експропријацији, личи "на лудистички покрет и нема везе са реалношћу".  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво