Читај ми!

Субвенције оживеле пожаревачки крај, механизација обновљена, воћњака све више

Слика пољопривреде у пожаревачком крају се драстично променила откако је градска управа укинула аграрни фонд и прешла на директне субвенције за све пољопривреднике. Поседи су се повећали, механизација је обновљена после више деценија, а воћарство оживело.

Да би Милош Стојановић из Лучице припремио њиве за јесењу сетву, некада је морао земљу да преврне три пута - плугом, тањирачом и дрљачом.

Уз субвенције Града Пожаревца купио је већу тањирачу и сетвоспремач, па хектар њиве заврши за пола сата.

"Нама значи много зато што је сигурније на град да конкуришемо, 40 одсто на целокупну суму машине врате нам и увек враћају до краја године", каже Милош Стојановић, пољопривредник из Лучице.

Субвенције од 60 одсто за нове засаде воћа, колике су биле када су покренуте 2016. године, мотивисале су на садњу чак и грађане који се никада нису бавили пољопривредом.

Владимир Ловре из Пожаревца купио је три хектара земље и засадио крушке.

"Ми узгајамо крушку за конзум. Тренутно немамо ништа у плану за даљу прераду. Размишљамо о томе, али за сада је још увек рано. Ове године је била друга берба. Има времена. То је нека будућност воћарства у преради", каже Владимир.

За пет година воћарство је оживело. Сада се међу кукурузима, житом и сунцокретом на 47 хектара њишу и крошње више од 60.000 нових садница воћа.

Ратарски поседи су укрупњени, па већа пољопривредна газдинства обрађују и до 300 хектара земље, а након више деценија механизација је обновљена са 416 нових машина.

"Сви пољопривредници који су конкурисали и испуњавали услове добили су субвенцију. Нико није био одбијен. У 2021. години имамо обезбеђен буџет од 30 милиона динара и по садашњем конкурсу имамо 262 пријаве", каже Бојан Динић, члан већа за пољопривреду. 

На име субвенција до сада је исплаћено 148 милиона динара из градског буџета. Посао олакшава и редовно одржавање ратарских путева, за шта је ове године општина издвојила 18 милиона динара.  

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи