Читај ми!

Усвојен план о београдском метроу, опозиција критикује трасе

Одборници Скупштине града Београда усвојили су Предлог плана генералне регулације шинских система у престоници са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метро система. Ова тема, иако је било и других тачака на дневном реду, изазвала је највише полемике.

План генералне регулације подразумева да 2030. године шински систем постане доминантан подсистем у јавном превозу Београда.

Осим изградње метроа, планом је предвиђено ширење трамвајске мреже и "БГ воза".

Изградња Београдског метроа почиње 22. новембра радовима на Макишком пољу, најавио је почетком новембра министар финансија Синиша Мали, након потписивања уговора о Пројекту изградње инфраструктуре за метро.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је одговарајући на питања новинара након потписивања споразума са Институтом за вештачку интелигенцију рекао да су за њега од првог момента када је постао градоначелник постојала два кључна пројекта – "Тиршова 2" и метро.

Навео је да сматра да због ствари које се тичу свих нас не треба да се делимо и да је убеђен да је важно да се почне са градњом метроа. 

Одговарајући на питање новинара да ли су се пројектом будућег метроа из вида изгубили обични људи, јер се метро укршта на Савском тргу, заменик градоначелника Горан Весић је рекао да Савски трг није само Београд на води и упитао да ли милионери живе у Савској, Сарајевској улици или у Кнеза Милоша и Улици Гаврила Принципа.

Весић је рекао да ће прва линија метроа, која ће почети да се гради 22. новембра, обухватити Жарково, Трговачку, Пожешку, Баново брдо, Сајам, Мостар, Савски трг, Трг републике, Скадарлију.

"Ту не живе људи? Није тачна прича да метро не пролази кроз центар града. Друга линија пролази кроз најужи центар града – Устаничка, Мите Ружића, Цветкова пијаца, Војислава Илића, Шуматовачка..., а Славија ће бити обухваћена трећом линијом", навео је Весић.

Он је навео да су поједина истраживања показала да је највише путника код Мостара, односно код Сајма – око 9.000, и да код Правног факултета има тек око 1.900 путника.

Одборници опозиције навели су да је грађанима неопходан метро, али не овакав. Раде Вељановски је навео да су Београђани деценијама чекали да почне издградња метроа, али да нико није могао да претпостави да прва линија метроа неће прећи преко Саве.

Опозиција критиковала трасе и цену метроа 

Пре почетка седнице, на којој су одборници усвојили план, представници више опозиционих странака одржали су испред зграде конференције за новинаре, на којима су критиковали, пре свега, трасе и цену метроа.

"На седници ће данас бити одобрена највећа пљачка у историји Београда јер пројекат не само да неће решити проблеме у саобраћају већ неће повезати ни људе, а угрозиће водоизвориште у Макишу", изјавила је Мила Поповић у име Странке слободе и правде.

Београд би данас имао метро да СНС није 2013. освојио власт која је због инвеститорског урбанизма променила план тако да се линије метроа укрштају на Савском тргу, да би то постао нови центар града док се центар Београда занемарује, рекла је Марина Липовац Танасковић из Народне странке.

За Радмилу Васић из Покрета Двери пројекат изградње метроа је потпуно погрешан и незаконит, а и његове трасе су погрешне јер воде из њиве у њиву.

Шта су још усвојили одборници

Одборници су усвојили и Предлог плана детаљне регулације дела насеља Церак Виногради и Предлог плана детаљне регулације подручја између привредне зоне "Аутопут" и аеродрома "Никола Тесла", као и измене и допуне планова детаљне регулације које се односе на четири месне заједнице општина Звездара и Вождовац и за потез дуж улица Земунска - Тошин бунар у Новом Београду.

Такође, усвојен је и Предлог одлуке о изради измена и допуна плана детаљне регулације за део блока између улица Адмирала Гепрата, Кнеза Милоша, Балканске и Немањине у општини Савски венац, као и Предлог одлуке о изради плана детаљне регулације за просторну целину уз улицу Дунавски кеј, Линијски парк - Београд и улицу Жоржа Клемансоа у општини Стари град.

Усвојене су и измене и допуне одлуке о условима, начину и поступку за остваривање права на финансирање трошкова биомедицински потпомогнутог оплођења за парове са једним дететом. Да прецизирамо, то значи да су родитељи прво дете добили природним путем, а да након тога нису могли да се остваре други пут као родитељи.

Усвојене су и измене решења о образовању одбора за подизање споменика некадашњем америчком председнику Вудроу Вилсону.

Прослављени боксер Мате Парлов добио је своју улицу у Београду.  

Скупље издавање пословног простора 

Усвојене су измене одлуке о утврђивању закупнина за пословни простор на којем је носилац права јавне својине Град Београд, односно на којем Град Београд има посебна својинска овлашћења.

Како се наводи у изменама одлуке, повећање закупнина је у складу са планираним растом цена за 2022. годину.

Наводи се да је Министарство финансија објавило упутство за припрему буџета локалне власти за 2022. и пројекције за 2023. и 2024. годину и да су ту исказане основне макроекономске претпоставке.

У упутству су, како се додаје, дате инструкције да укупан раст прихода у 2022. години у односу на процену остварења прихода у 2021. не сме да буде већи од 6,8 одсто.

У изменама одлуке се, између осталог, наводи да ће висина изнајмљивања локала у екстразони скочити на 1.193 динара.

Висина цене локала за закупце који обављају угоститељске услуге месечно по квадрату у екстразони биће 1.312 динара, док ће цена локала за закупце који у тој зони обављају фармацеутску (апотеке) и стоматолошку делатност по квадратном метру простора бити 1.252 динара месечно.

За закупце који обављају организовање игара на срећу, кладионице и мењачнице цена локала у строгом центру града биће 1.551 динар по квадрату месечно.

Између осталог, у изменама одлуке пише да ће уметнике закуп атељеа месечно коштати 59 динара по квадрату у свим зонама.

Изменама одлуке уведена је нова врста пословног простора – пословни простор за закупце који обављају делатност јавног линијског превоза.

За екстразону је прописана цена од 350 динара по квадрату, док за најјефтинију, четврту зону, месечни закуп кошта 140 динара по квадрату.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво